Lichtroze,
geel, diep oranje, felroze: deze salade begon met de fantastisch
gekleurde “oerbieten” van de Landwinkel op Nieuw Slagmaat. In
tegenstelling tot andere nieuwe oude
rassen, zoals de regenboogwortels, is de smaak van dit wortelgewas niet
minder uitgesproken dan het origineel. Ze geven vooral een mooie
afwisseling in kleur. Het leuke bij salades is daarnaast dat ze geen of
amper kleur 'lekken'. Daardoor krijg je niet de
standaard roze kleur van andere bietensalades.
In
dit geval is er een heel andere kleur bepalend; ik gebruikte zwarte
linzen. De kleine beluga linzen zijn de duurste bij de
natuurvoedingswinkel, en ze hebben een heerlijke
kruidige linzensmaak van zichzelf. Daar hoeft echt niet veel meer bij.
De
zoete toon van de bieten versterk ik nog met langzaam gebakken ui. Voor
wat meer scherpte zou je ook rauwe ui kunnen gebruiken. Verder veel
peterselie voor de kleur. Wat
frisheid in de vorm van spinazie of rucola zou ook goed passen, maar
die lagen nu niet in de la.
De
couscous van gerst, verkocht onder de naam “Sakksou al belboula”, heeft
wat meer smaak en stevigheid dan tarwecouscous. Hij combineert erg goed
met een salade als deze. Ook zonder couscous is de salade lekker, dan is hij net een slagje lichter.
En
dan het opmaken. Ik had niet van te voren gepland om dit recept als
salade te eten; het zijn nogal wat zoete smaken bij elkaar. Tomaat zou er lekker bij zijn als zuur accent, maar daarvoor is het nog te vroeg in het jaar. Ik hield het nu bij
balsamico en olijfolie, wat erg in de smaak viel bij de jongens.
Lauwwarm komen de smaken extra goed tot hun recht. Een blijver!
Lauwwarme salade van gele bieten en zwarte linzen
Ingrediënten
4 bieten, gekookt of geroosterd, in blokjes
150 gram zwarte linzen, 30 minuten gekookt met een laurierblad
100 gram Sakssou al belouba (gerstecouscous), bereid volgens verpakking
4 uien, in reepjes
peterselie, munt of korianderblad, gesneden
olijfolie koudgeperst
balsamicoazijn
Bereiding
1. Zet de uien aan in wat olie met boter en laat ze in 30-60 minuten langzaam gaar en bruin bakken. Kook de bieten een uur in water. Kook de linzen in een andere pan een half uur met een laurierblad. Laat de linzen goed uitlekken. Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Bereid ondertussen de couscous.
2. Meng de bieten, de uitgelekte linzen, de ui en de couscous. Dresseer met peterselie en olijfolie en balsamico-azijn naar smaak. Laat even intrekken en serveer op kamertemperatuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten