Schwaben-Eckle


Sofie, mijn overgrootmoeder en naamgenoot
Mijn directe voorvaren waren wijnboeren en bakkers in de stad Stuttgart. Vooral van de wijnboeren, die ook een tuinderij hadden, zijn veel foto's bewaard gebleven. Een schat! Van de bakker heb ik dan weer een aantal handgeschreven recepten voor patisserie, ook een schat.

Op deze lijst zie je alle gerechten die voortkomen uit de keuken van mijn moeders kant. Sommige gerechten zijn echt letterlijk Schwäbisch, andere zijn een iets vrijere interpretatie maar hebben wel hun roots in de keuken van Schwaben. Ik ben dan geïnspireerd door de zuinigheid, de simpelheid en het koken met de seizoenen. Ook de grotere bewegingen van voor- en tegenspoed laten hun sporen na in de keuken. Je moet de feesten vieren zoals ze vallen, naar dat motto werd er geleefd en gekookt.
Soep
Salade 
Italienischer Salat - Huzarensalade

De tuin van mijn grootvader lag aan de rand van de stad
Groentegerechten
Pasta en pastasaus

Hoofdgerechten
Zelfs van de tuinhuisjes hebben wij foto's; wat een luxe!
Dessert
Taart
Schneller Apfelkuchen - Snelle appeltaart
Schokolade-Törtle - Sjiek chocoladetaartje
Erdbeertorte - Aardbeien-granaatappel-taart
Zitronenkuchen, französische Art - Tarte au citron met grapefruit-blosjes
Marmorkuchen - Marmercake
Streuselkuchen - kruimeltaart
Zwetschgenkuchen - kwetsentaart 

Kleinbakwerk
Schoklad-Schäumle

Typisch voor Stuttgart: abrupte overgang stad-wijnbergen en tuinderijen
Brood en broodjes

Smeersels, dips en sauzen
Overige

De Schwäbische keuken is vastgelegd door Luise Haarer. Zij schreef een leerboek over koken en bakken naar basisrecepten dat binnen Schwaben de status van een Canon heeft, en daarbuiten onbekend is gebleven. Dit zegt Wikipedia:

 "Luise Haarers Kochbuch baut auf der Idee des Grundrezeptes auf, welches dann nach Geschick und wirtschaftlichen Möglichkeiten variiert wird. Das Kochbuch wurde zum „schwäbischen Nationalkochbuch“. Das Kochbuch ist mit seinen vielfältigen Ratschlägen jedoch keine reine Rezeptsammlung, sondern eine Art Sitten- und Anstandsbuch, welches die Tugenden der Nützlichkeit, Sauberkeit, Bescheidenheit, Fleiß und Sparsamkeit in der Kochkunst vermittelt. So gibt es Spartipps („Praktische Winke zum Sparen“), Rezepte zur Resteverwertung und regionale schwäbische Gerichte. Das Kochbuch repräsentiert den schwäbischen Sozialcharakter und war außerhalb von Württemberg so gut wie nicht verkäuflich."

Eigenlijk is mijn blog dus een weerslag van de "schwäbischer Sozialcharakter"!

1 opmerking:

  1. DANKE HERTZLICH FUR AL DIESEN MARSCHENHAFTEN GERICHTEN UND FABEL TORTEN .....!!!.

    BeantwoordenVerwijderen