19 maart 2014

Pittige minestrone met spek en harissaDeze soep is warm, zoet en vurig. Een klein beetje spek geeft smaak aan een heel grote pan met soep. Zelfs met 50 gram spek kun je op drie liter soep nog echt het verschil proeven. Deze soep was bedoeld voor mijn vader; omdat wij gezinsleden hebben die geen vlees eten zou ik het zelf niet zo snel maken. De combinatie van harissa en spek was echter zo lekker dat ik het recept toch op de blog zet.


De bereidingswijze is verder heel gewoon: snipperen, fruiten, opgieten, koken. Het is echt het spek en de harissa die deze soep net extra verwarmend maken. Ook zonder spek (maar wel met harissa) krijg je een lekkere soep. Ik zou dan nog wat meer naar kruiden of specerijen kijken, wat laurier of tijm meekoken bijvoorbeeld. Eventueel een theelepeltje geraspte gember toevoegen, of garneren met wat munt of peterselie.


Pittige minestrone met spek en harissa

Ingrediënten
50 gram spek in blokjes
2 uien, gesnipperd
1 kleine prei in ringen
300 gram groene kool in stukjes
2 wortels (300 gram) in smalle kwartstukjes
200 gram koolraap in heel kleine blokjes
eventueel 150 gare witte bonen of andere peulvrucht
een scheut witte wijn of Vermouth
een flinke kneep harissa
wat bouillonblokjes of -poeder naar keuze.

Bereiding
Fruit de ui met het spek. Fruit daarna de overige groentes mee. Blus met wat wijn of Vermouth. Giet daarna water bij zodat de groentes onderstaan, voeg eventueel de peulvruchten toe en laat een half uurtje rustig koken. Maak op smaak met bouillonpoeder en harissa. Serveer met wat koudgeperste (olijf)olie of wat parmesaan naar smaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten