31 oktober 2013

Griesmeelpap


Soms is het tijd voor een traktatie. Of in ieder geval voor comfortfood. Natgeregend, pols gebroken, voetbal kapot of kwijt... deze pap maak ik dan voor de jongens, en ze genieten er iedere keer weer van. Voor mij is het ook de ultieme bij-oma-in-de-keuken smaak.


Ik heb eigenlijk meer foto's dan verhalen of aanwijzingen bij deze pap. Je verwarmt de melk tot tegen het kookpunt, voegt dan een afgestreken eetlepel griesmeel per 100 ml melk toe, laat een paar minuten doorkoken (zo nodig nog wat griesmeel toevoegen om de gewenste dikte te bereiken) en giet de pap in een bord. Bestrooi snel met suiker voordat zich een vel heeft gevormd, en sluit af met wat kaneel.


Dat was het. Als je de suiker niet meteen doet, krijg je dat de suikerkristallen los op het vel liggen, terwijl het zo lekker is als vocht, suiker en kaneel samen een zoet korstje vormen. Dan kan je rondom steeds een lepeltje pap met een strookje suiker pakken.


Griesmeelpap

Ingrediënten
200-250 ml melk
2 eetlepels griesmeel
een theelepel vanillesuiker
Voor het bestrooien: grove (riet)suiker en kaneel

Bereiding
Verhit de melk in een steelpannetje. Roer de griesmeel en eventueel de vanillesuiker erdoor en laat het geheel onder roeren aan de kook komen en ongeveer drie minuten koken en indikken. Blijft de pap dan nog te dun, dan kun je wat extra griesmeel toevoegen.
Serveer bestrooid met suiker en kaneel.

Opmerking
Van Joannusmolen hebben wij volkoren griesmeel, maar echt comfortfood kan je natuurlijk net zo goed maken met het normale griesmeel van Koopmans.

5 opmerkingen: