30 maart 2014

Hazelnoot-olijfolie-stokjes van Alice Medrich


Dit is een bijzonder koekje. Hartig (zout en peper) en zoet met naast de hazelnoot ook nog olijfolie als smaakmaker. De smaken passeren bij iedere hap in een vaste volgorde je mond. Ik moet het misschien niet al verklappen, maar wij proefden zout-peper-olijfolie-suiker en dan nog als afsluiter de hazelnoot. Misschien proeven jullie weer wat anders? Je zult het moeten proberen... zelf noemt Alice Medrich deze koekjes "delicious and interesting".


Het recept was een vondst op internet. Na de havermout-rozijnenkoekjes die ik vorige maand bakte was ik op zoek gegaan naar meer informatie over Alice Medrich. Zij is een patisserie-specialist uit de VS die al ettelijke kookboeken op haar naam heeft staan. Af en toe blogt ze een recept, en het recept van vandaag is ontstaan, zo vertelt ze, op een moment dat ze veel belangrijkere taken op haar lijstje had staan. Het is dan ook gepubliceerd onder de titel "Procrastination". Nou, spontaan dit soort invallen krijgen als je eigenlijk iets beters te doen had, dat is wel jaloezieverwekkend zeg!


Het deeg is teer, dus zowel voor als na het bakken moet je de koekjes individueel met een paletmes of iets anders duns soepels overzetten. Iedere vergissing resulteert in een gebroken koekje. De vorm is dan ook idioot, maar ja, als Alice Medrich het zegt. Dan moet ik het in ieder geval de eerste keer exact volgens de aanwijzingen bakken.


Bij mij duurde het bakken, ondanks de goed voorverwarmde oven, toch net wat langer dan de voorgeschreven 15-18 minuten. Het deeg bevat geen boter maar wel suiker, dus ik verwachtte wel wat bruining, en ik heb ze daarom in de oven gelaten tot hier en daar een randje bruin werd. Mogelijk is dat niet de bedoeling, je kunt ze ook wit bakken.Hazelnoot-olijfolie-stokjes van Alice Medrich

Ingrediënten
75 gram hazelnoten
160 gram bloem
110 gram suiker
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel versgemalen peper (wit of zwart)
6 eetlepels (80 gram) goede koudgeperste olijfolie
4 theelepels water

Bereiding
1. Maal de hazelnoten. Als je een krachtige foodprocessor hebt kun je alle droge ingrediënten samen in de foodprocessor doen. Maal anders de noten eerst apart, en meng daarna de droge ingrediënten in een kom. Voeg de olijfolie toe, roer door, en gebruik dan zoveel water dat je vochtige kruimels krijgt die net blijven plakken. Plakt het niet genoeg, voeg dan voorzichtig nog wat er toe met een half theelepeltje per keer.
2. Vorm het deeg tot een plak van 1 cm dik, 10 cm hoog en ongeveer 24 cm breed. Leg de plak ingewikkeld minimaal 2 uur of overnacht op te stijven in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de plak in strookjes van 1 cm en breng ze voorzichtig met je paletmes over op de bakplaat, voorzien van bakpapier. Bak 15-18 minuten. Ze blijven teer dus leg ze weer voorzichtig stuk voor stuk af te koelen op het rek. Laat ze goed door en door afkoelen, daardoor krijgen ze meer stevigheid. Verpak ze dan voorzichtig en eet ze binnen een paar dagen op.

2 opmerkingen: