16 juli 2013

Rode bessentaart


Oh mensen, ik heb al een hele trits recepten in de wacht staan maar bij deze vroegen de jongens na één hap al "Zet je die wel op je blog?"... zo lekker vonden ze deze taart. Het is een simpele vruchtentaart, gemaakt volgens het zelfde stramien als de rabarbertaart van een paar weken terug. We eten hem alleen maar zolang de rode bessen echt in het seizoen zijn. Dit jaar lijkt dat maar kort te zijn (laat begin), dus we moeten het ervan nemen! En met de drie bessenstruiken in eigen tuin is dat 'nemen' een fluitje van een cent...Het is dus weer een klassieke vruchtentaart met een pâte brisée/Mürbteig-bodem. Dit deeg maken wij meestal gehakt (geroerd kan ook) in de verhouding 4 delen bloem, 2 delen boter en 1 deel suiker, met een ei per 200 gram bloem. De vulling bestaat uit eischuim met vruchten. Die eischuim bevat behoorlijk wat suiker om tegen de zure smaak van de bessen op te komen. Het extra ingrediënt ten opzichte van de rabarbertaart zijn gemalen noten: dat kunnen zowel amandelen als hazelnoot zijn. Allebei lekker, de combinatie met hazelnoten is bij mij thuis wat traditioneler. Ze hebben een herkenbare smaak die erg goed bij de rode bessen past.


Over de bereiding kan ik kort zijn, voor foto's moet je bij de rabarbertaart zijn. Je maakt gehakt deeg (dit keer deed ik het me de hand omdat jongste graag veel wilde snijden, nou, dan is gehakt deeg ideaal). Ik gebruikte uitsluitend speltbloem, dat geeft net meer smaak en structuur aan de bodem. Het deeg laat je even rusten in de koelkast.  Ondertussen ris je de bessen, klopt de eieren schuimig met de suiker en maalt de noten. Schep de noten en bessen door het eierschuim. Strooi eventueel wat extra gemalen noten op de met deeg beklede vorm en stort dan de vulling over de bodem. Bak in 20 minuten hetelucht en zeker nog eens zo lang onderwarmte om de onderkant goed te laten garen. Serveer met lichtgezoete slagroom. Zucht. Die eerste hap...

Träubleskuchen / Rodebessentaart
(voor een vorm van 30 cm doorsnee)

Gehakt deeg van
250 gram bloem
60 gram suiker
125 gram boter
1 ei en evt. nog een lepel melk
Vulling
3 eieren, lang schuimig geslagen met
200 gram suiker.
gemengd met 500 gram geriste rode bessen
en 125 gram gehakte/gemalen hazelnoten of amandelen

Bakken
20 minuten bij 175 graden hetelucht
20 minuten met onderwarmte (bij twijfel iets langer, eventueel met afgedekte bovenkant)

Opmerkingen
- Erg lekker nog lauwwarm uit de oven met wat lichtgezoete slagroom.
- Ook lekker de volgende dag bij de koffie met gezellig gezelschap!
- Deze taart kan je goed vervoeren en ook probleemloos invriezen. Snijd hem van te voren in punten, dat helpt bij het ontdooien.
- Ik bak deze taart nogal plat omdat het dan beter lukt om zonder voorbakken een goede droge bodem te krijgen. Als je liever een hogere taart hebt met voorbakken kan dat natuurlijk ook. Ik ga voorbakken, of blind bakken zoals het ook heet, altijd met voorliefde uit de weg. Daarom rol ik het deeg heel dun uit (de verhoudingen moeten wel blijven kloppen) en neem ik een grote vorm.
- de noten moeten fijn genoeg gemalen zijn om voor structuur te zorgen, maar als je het lekker vindt kun je zeker een deel grof gehakt toevoegen.
- de hoeveelheden kun je makkelijk aanpassen. Deze taart kun je ook wat kleiner maken, bijvoorbeeld door 2/3 van alle hoeveelheden te gebruiken in een 24 cm-vorm. Of je maakt juist wat meer en je vult een heel bakblik in je oven, waar je blokjes van kunt snijden.

Even bijpraten met een kopje thee en een stukje Träubleskuchen - goud waard!

3 opmerkingen: