13 november 2013

Wortel uit de oven van Ottolenghi


Het was echt een verrassing voor mij dat ik wortels met knoflook, hele korianderzaden, steranijs en kaneelstokken in een stroperige saus kan serveren en dat dat dan gewoon voor kinderen niet alleen eetbaar maar zelfs lekker is! Dus winterpenen, kom maar op! Ze liggen nu weer overal in de winkel.Dit recept komt uit het kookboek "Ottolenghi". Het gerecht is uitgebreider, er komen ook nog erwten bij, maar ik was op zoek naar een manier om wortels in de hoofdrol te zetten. Wij gebruiken ze vaak als onderdeel van een gerecht maar aten ze amper nog apart. En daar wilden we verandering in brengen.


Je bakt de wortels eerst een kwartiertje in de oven en daarna doe je er een siroop bij die je van te voren hebt ingekookt, met sinaasappelsap, wijn, honing en specerijen. Dan laat je het geheel nog 5-10 minuten verder bakken. Ik heb het af en toe omgeroerd om te voorkomen dat de siroop helemaal zwart zou verbranden in de hoeken. Kies dus een blik of ovenschotel waarin niet veel lege ruimte langs de wortels overblijft. Wij serveerden dit bij een gewone vlees-aardappelen-groente maaltijd, en tot mijn verbazing aten de heren met gemak de stukjes wortels tussen de hele specerijen uit. Even een korianderzaadje wegschuiven was geen probleem. Ze smulden trouwens meer dan ze aten.

Wortels uit de oven
(uit het kookboek "Ottolenghi")

Ingrediënten
een kilo wortels
130 ml sinaasappelsap
60 ml rode wijn of druivensap
50 gram honing
2 kaneelstokken
3 steranijs-sterren
1,5 eetlepel korianderzaad
3 geplette knoflooktenen
60 ml olijfolie

Bereiding
1. Zet een klein pannetje op met het sinaasappelsap, de druivensap, de honing ,de kaneelstokken en de steranijs. Laat dit zachtjes koken tot het tot een derde is ingekookt, dat duurt ongeveer een half uur.
2. Warm de oven voor op 230 graden Celsius. Snijd de wortels in stukken, ik halveerde de wortel in de lengte en sneed daarna schuine halve manen. Schep de stukken met de knoflook, de koriander, de olie en wat zout en peper om in een kom.
3. Leg de stukken wortel ze op een bakplaat en rooster ze een kwartier in de oven. Roer er dan het stroopje uit het pannetje doorheen en geef ze nog zeven minuten extra in de oven. Houd de randjes in de gaten.

Opmerking
Het complete recept met de erwten erbij vind je op posh-carrots-and-peas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten