8 januari 2016

Snelle rösti uit de oven


De smaak van aardappel, gegaard in vet, met zachte ui en genoeg zout en peper staat aan de basis van veel gerechten. Latkes, rosti, gebakken aardappel, kugel, de rij is lang. Ik zoek vaak naar mogelijkheden om het makkelijker en sneller te maken, en met deze schotel is dat goed gelukt.

k

Je zet de oven aan, pakt een paar mooie grote gewassen aardappels en een stevige rasp, en een half uur later heb je een heerlijke schotel voor bij de hoofdmaaltijd. En dan had je ook nog tijd om de krant te lezen!


Extra voordeel is dat je het gedoe met omkeren en aanbakken omzeilt doordat de aardappel gaart in een ovenschotel. Verder scheelt het als je gewassen biologische aardappels gebruikt; dan kan je het schillen weglaten.

Snelle rösti uit de oven

Ingrediënten
800 gram biologische aardappel, liefst groot, gewassen en niet geschild
een halve ui in kwart maantjes
3 el olijfolie
zout en peper
een takje rozemarijn of tijm

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Zet de ovenschotel klaar en schenk er 1 el olijfolie in. Rasp de ongeschilde aardappels grof op de rasp. Spoel het raspsel even in een kom water, knijp goed uit en leg het in de ovenschotel. Voeg ui, zout, peper en de rozemarijnblaadjes toe. Schenk de overige olijfolie erop, meng alles even door en duw het goed plat in de ovenschotel. Het hoeft niet helemaal massief aangestampt te zijn, maar probeer te voorkomen dat losse aardappel uitsteekt; die heeft de neiging om te verbranden.
2. Bak de schotel 20-25 minuten. Controleer vanaf 15 minuten baktijd de bovenkant en dek de schotel zo nodig af mocht de bruining te snel gaan. Serveer meteen - bijvoorbeeld met rauwkostsalade en linzenburgers of knakworstjes.


Variatie - heb je wat meer tijd om op te letten en te vormen, dan kan je de aardappel ook in hoopjes op een bakblik zetten. Met behulp van een vlak kopje of een bakring kun je er nette koekjes van vormen.

4 opmerkingen:

 1. Lekker makkelijk en een goed idee! Bedankt voor je heerlijke recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker makkelijk en een goed idee! Bedankt voor je heerlijke recept!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey Erika, dat is grappig! Wij aten dit ook vandaag. Ik had er zo'n zin in! Lijkt wel of ik nooit genoeg maak. Hij kleurde wel moeilijker dan op de foto. Misschien had ik de oven harder moeten zetten.

  BeantwoordenVerwijderen