19 augustus 2015

Bananenmueslireep - snel en makkelijk


Dit is nou echt een handig recept om het schooljaar mee te beginnen. Weinig ingrediënten, weinig handelingen, en weinig afwas. Geen apparaten. Even wat prakken, mengen en bakken en je kunt weer dagen vooruit met deze snack die kwa smaak een allemansvriend is.


Haver is zo'n prachtig veelzijdig ingrediënt, dat heb ik altijd in huis. Hierboven zie je grove vlokken. Voor een mueslireep gebruik ik ze graag in combinatie met wat havermout, dat beter bindt. De binding komt verder van bananen. Zij geven ook zoetheid. Die wordt aangevuld met dadels. Ik gebruikte weer die prachtige dadels uit Iran, waarover mijn collega had uitgelegd dat ze in de zon worden gedroogd (dus niet geconfijt of gesuikerd). Sinds de atoomdeal zijn deze dadels heel makkelijk te krijgen in doosjes van ongeveer 400 gram. Lekker, goed te bewaren en goedkoop liggen ze bij elke buurtsuper. Als noten gebruikte ik paranoten van de Lidl. Ik houd ervan om wat tegenwicht tegen al het zoet te hebben met het vet en de voedingsstoffen van noten.


Omdat deze actie was geboren uit een bananenoverschot op de middag voordat wij op vakantie gingen zocht ik een snel recept. Veel mueslireep-recepten lijden aan een lange ingrediëntenlijst. Zo ook mijn basisrecept. Dat resulteerde al een keer in ongeplande fruitrepen, simpelweg omdat ik in de haast de noten vergeten was. Ik bleek niet de enige te zijn, op internet vliegen nu "4 ingrediënten-repen" rond. Kennelijk een behoefte.


De basis van deze repen is: 2 a 3 bananen, 150 gram vlokken, 50 gram dadels en 40 gram noten. Prakken, snipperen, roeren, bakken. Dat is echt snel. Natuurlijk heb ik toch wat toegevoegd: een paar smaakmakers en cocoa nibs, gewoon omdat het kon. Het maakt inderdaad een groot verschil als je per categorie maar één type neemt, in plaats van drie soorten gedroogd fruit en vier soorten pitten en zaden. Bovendien valt met de bananen de combinatie vet en stroop/honing weg waarmee andere repen worden gebonden. Niets tegen ingewikkelde recepten hoor, maar voor alles is een tijd en een plek.


De plek voor deze repen bleek eigenlijk zo ongeveer overal te zijn. De kinderen vonden ze niet zoet genoeg, maar wel lekker. Zo lekker, dat de zakjes altijd leeg kwamen. In de trein naar Zuid-Tirol, maar ook eenmaal weer thuis van de volgende portie om net dat vier uur-gaatje te vullen. En nu kom ik erachter dat ik ze ook zelf erg handig vind voor werkdagen. Ik vries ze per twee in, want ze zijn niet lang houdbaar. Te weinig suiker.


Ik sluit af met een paar foto's van een zomers dagje uit met oudste. We togen naar de Bijlmer. Wat een mooie plek is dat op een dag als deze! Tussen de oude hoogbouw staan de parken erbij zoals ze ooit bedoeld waren, en op onze wandeling van het mooie monument voor de vliegramp terug naar de Poort kwamen we zoveel vernieuwing en kracht tegen. Goed om te zien hoe die mooie dingen groter geworden zijn vergeleken met de tijd dat ik op Ganzenhoef werkte. Dat was rond de vliegramp, van 1990 tot 1993 ongeveer. Het bureau van Herman Hertzberger heeft een prachtig, individueel monument gemaakt rond de "Boom die alles zag". Als je daar staat dan komt die dag weer terug. De tegels brengen alle losse verhalen van al die mensen bij elkaar. Een bezoek waard.

Snelle en makkelijke bananenmueslireep

Ingrediënten
twee bananen
40 gram noten
50 gram dadels
30 gram cocoa nibs (naar wens weg te laten)
snufje nootmuskaat
half dopje vanille-extract
100 gram havermout
50 gram havervlokken

Bereiding
Prak de bananen, snipper de noten en dadels. Roer alles door elkaar. Vorm een plak op een stuk bakpapier (het mengsel loopt niet uit) of druk plat in een brownievorm (circa 20x30). Bak 25-30 minuten bij 175 graden tot de bovenkant kleurt. Keer op een rek en snijd nog halfwarm in stukjes.

Bewaren: maximaal 2-3 dagen luchtig afgedekt bij kamertemperatuur. Invriezen gaat heel goed. 

4 opmerkingen:

 1. Blij met de atoomdeal, ik wil heel graag eens naar Iran, maar ik ben een beetje off topic op de vroege morgen.
  Zo'n reepje moet ik ook maar eens proberen in elkaar te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het is afwachten hoor. Bij mijn vorige baan had ik een Iraanse collega waar ik langs ging voor warenkennis (en andere spirituele laving, zie hier http://etenmaken.blogspot.nl/2015/01/dadel-gember-cakejes-met-speltbloem.html) maar ook voor politieke updates. Hij vond het nog niet veilig genoeg, ik wil namelijk ook heel graag eens naar Iran. Ik wacht dus af tot die ex-collega akkoord geeft ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt lekker! En nog gemakkelijk ook! Daar moeten we snel maar eens mee aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is ook lekker Marianne. Citroenschil zou er ook nog door kunnen trouwens, of geconfijte sinaasappel.
  Kortom, ik denk dat jij hem meteen weer nog lekkerder zou maken! :-)

  BeantwoordenVerwijderen