2 maart 2014

Bietensoep met zwarte linzen


Spetterende kleuren levert deze soep! Het oranje van de wortel wordt door het rood van de bieten bijna lichtgevend. Ik was op zoek naar een recept voor borsjt zonder vlees, en kwam terecht bij de beroemde blog my new roots. Sarah kiest ervoor om de biet te combineren met mooi zwarte belugalinzen.Je kunt ook andere kleine linzen gebruiken, dit is echt de top van het linzenassortiment. Voor de smaak gebruikt Sarah de combinatie van karwijzaad en tijm. Ik vond het onverwacht goede kruiden om de aardsheid van de biet met de smaken van de andere groentes te laten samenkomen.


Zij adviseert om de bieten niet met de hand te raspen maar met de keukenmachine. Zo blijft de structuur beter en heb je herkenbare stukjes biet in je soep. De linzen worden kort voorgekookt terwijl je de andere groentes snijdt. Daarna komt alles bij elkaar om nog een half uurtje te stoven. Een makkelijk recept om eventueel te onderbreken (je kunt bijvoorbeeld de linzen al eerder koken), en erg geschikt om te bewaren. De smaken zijn na een dag zo mogelijk nog lekkerder.


Bieten-linzensoep
grote portie van 2-3 liter

Ingrediënten
200 gram kleine linzen (bijvoorbeeld zwarte beluga-linzen)
twee laurierbladen
een geplette knoflookteen
wat olie en boter
1 prei (3-400 gram) in dunne ringetjes
1 theelepel karwijzaad
1 theelepel gedroogde tijm of enkele takjes
3 knoflooktenen, geperst of gehakt
ruim een pond rauwe bieten, grof geraspt
een winterpeen (3-400 gram) in kwartplakjes
2 liter groentebouillon
zout en peper naar smaak

Bereiding
Breng in een kleine pan de linzen aan de kook met een laurierblad en een geplette knoflookteen. Fruit de prei in een soeppan in de olie en boter. Voeg na vijf minuten de knoflook, karwijzaad, tijm en het laatste laurierblad toe. Fruit dit samen nog twee minuten. Daarna kunnen de bieten en de wortel erbij. Blus met de bouillon, voeg de linzen toe als ze een kwartiertje gekookt hebben, en laat het geheel ongeveer 30 minuten stoven.

Suggestie - het oorspronkelijke recept voorzag nog in twee cups witte kool (150 gram ongeveer) in fijne reepjes die de laatste vijf minuten worden meegekookt. Daarmee zou je deze soep nog kunnen uitbreiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten