12 maart 2014

Wintersalade meiknol-wortel-rode biet en zure haring


Het wordt al schitterend mooi buiten, maar het aanbod aan groenten is nog winters: veel knollen en wortels. Die twee moeten een beetje in harmonie worden gebracht, de zon met de bewaargroentes. Daarom een heel kleurrijke salade die je ook prima buiten kunt eten!De drie hoofdingrediënten zijn zo verschillend van kleur dat zich allerlei mogelijkheden aandoen voor het serveren. Je kunt ze gemengd serveren zoals op de eerste foto, of naast elkaar zoals op de tweede. Als je de dressing nog niet erdoor mengt blijft je de kleurverschillen beter zien. Vooral de bieten geven kleur af aan de dressing, je verliest dan het stralende wit van de meiknol. Je kunt nog garneren met ei, haring, allerlei noten of pitten, peterselie of andere groene kruiden...mogelijkheden te over.


Het begint met deze drie: voorop de meiknol, en verder rauwe rode biet en winterpeen. Het idee kwam van twee websites. Van Eslem, die ik al beloofd had om een keer privé te 'swappen' nadat zij op haar blog mymixedkitchen mijn andijviegalette met nigelladeeg had verbouwd, en van Vera van growntocook.com. Haar wintersalade ziet er prachtig uit maar wij hebben hier in huis twee mensen met een appelallergie. De appel heb ik daarom vervangen door de meiknol die Eslem kort geleden in het zonnetje had gezet. Meiknol geeft meer scherpte dan appel maar toch ook genoeg zoetheid.


De bereiding is snel. Schil ze voor zover nodig en rasp ze alledrie fijn. Maak ze dan aan met een dressing van mayonaise en yoghurt met wat azijn, of met simpel citroensap en olijfolie, of met een klassieke Franse vinaigrette. Ik geef het voorbeeld van hoe ik ze gegeten heb hieronder.

Wintersalade met meiknol, wortel, rode biet en zure haring

Ingrediënten
een kleine rode biet
een winterpeentje
een halve meiknol

een zure haring in blokjes
een theelepel mayonaise
een eetlepel Turkse yoghurt
een theelepel citroensap of azijn
wat fijngesnipperde ui
zout en peper

Bereiding
Rasp alle groenten fijn. Meng ze met de haring. Roer een dressing van de overige ingrediënten en meng alles. Breng goed op smaak en serveer direct, eventueel nog gegarneerd met wat groene kruiden.

2 opmerkingen:

  1. hihi die haring schrikt jou niet af? Het was erg lekker, ik zit alleen te zinnen op wat meer pit. Zou bij jou iets pul biber achtigs worden denk ik?

    BeantwoordenVerwijderen