25 maart 2014

English muffins


English muffins zijn oorspronkelijk ontstaan als verwerking van restjes brooddeeg. Ze werden in de pan gebakken. Mensen hadden vaak geen eigen oven. Tegenwoordig hebben we geen resten meer natuurlijk, dus je maakt speciaal hiervoor een mooi gistdeegje, een beetje brioche-stijl met ei, melk en boter. Lekker dun zodat het goed rijst. Vervolgens bak je de gepolentapaneerde broodjes aan in de pan en af in de oven. Die 10 minuten in de oven maken het een stuk simpeler allemaal omdat je anders met donkerbruine broodjes zou kunnen komen te zitten die van binnen niet goed gaar zijn.


Als je gistdeeg leuk vindt, moet je dit zeker een keer doen. Het is een deksels mirakel zoals die simpele broodjes opeens omhoog komen onder je ogen als je ze in de pan legt. Superleuk. En je houdt er een heel, heel luchtig broodje aan over dat je ook goed kan bewaren. Het smaakt zo mogelijk nog lekkerder als je het een dag of twee later net als een gehalveerde beschuitbol in de broodrooster stopt.


Het kruim is prachtig luchtig en leent zich zowel voor zoet als voor hartig beleg. Ik kwam op dit recept door de foodswap, die mij dit keer voerde naar de blog van Verona Eekma. Zij heeft een mooi mengsel van bakavonturen en koken voor het gezin. Heel herkenbaar dus. Haar bakavonturen zijn mogelijk nog wat avontuurlijker dan de mijne, dus ik vond het leuk om weer eens iets nieuws bij de kladden te grijpen.


Ik was wel nog even een beetje confuus want ze introduceerde deze muffins aan de hand van de Egg McMuffin van McDonalds, en die had ik eerlijk gezegd nog nooit gegeten. Ik vroeg me aanvankelijk af of dit crumpets waren. Die zijn wat lastiger te bakken, want dat is deeg dat richting beslag gaat en dat in een ring gebakken wordt. En twaalf even grote ringen heb ik niet. Maar het bleek dus de zogeheten "English muffin" te betreffen. Dat maakt het makkelijker omdat het deeg vormbaar is.


Ik heb nu half patentbloem half speltbloem gebruikt. Je zou zeker nog meer volkoren kunnen gaan, dergelijke recepten ben ik ook tegen gekomen. Voor nu, omdat er wat haast bij was, heb ik de witte variant gemaakt omdat je dan makkelijker een mooie rijs krijgt, en dat is wel waar het om draait bij deze broodjes. In één keer was het raak, dus bedankt Verona!


English muffins

Ingrediënten
200 ml melk (handwarm)
3 gram (ruim een halve theelepel of een half zakje) gedroogde gist
een theelepel suiker of honing
ruime een halve theelepel zout
300 gram bloem (half patent, half spelt)
1 ei
een eetlepel boter, zacht

(voor het paneren: maismeel of gewone bloem)

Bereiding
1. Verwarm de melk tot handwarm. Meng met de gist en de suiker. Als je iets meer tijd hebt kun je en kort voordeegje maken door hier nog de helft van de bloem aan toe te voegen. Kort roeren en 20 minuten laten staan, daarna doorgaan met alle ingrediënten. Je kunt ook meteen alle ingrediënten kneden tot een vochtig, soepel deegje. Gebruik bij een staande mixer dan de bisschop.
2. Laat het deeg afgedekt een uur rijzen. Als het goed is het nu beter hanteerbaar. Gebruik zo nodig wat zonnebloemolie op je handen of bloem om het plakken tegen te gaan. Vorm het tot 12 bolletjes die je plat drukt en paneert met polenta (grof maismeel). Laat deze bolletjes afgedekt onder een theedoek nog een keer een uur rijzen. Een half uur is voldoende als je eerste rijs erg goed ging.
3. Verwarm twee koekenpannen op het fornuis en de oven op 180 graden. Bak de broodjes om en om. Pas goed op dat ze niet aanbranden. Voeg zo nodig, als het erg droog is in de pan, een klein druppeltje olie toe. Als de twee kanten gebruind zijn kunnen alle broodjes samen nog 10 minuten in de oven afbakken.
4. Serveer met ei, spek en kaas of met zoet beleg en boter. Open ze niet met een mes maar trek ze uitelkaar zodat het lichte kruim mooi luchtig blijft. Je kunt ze goed bewaren of gehalveerd invriezen. Oppiepen gaat het makkelijkst door helften in de broodrooster te roosteren.2 opmerkingen:

  1. Wat leuk!!!! Je hebt de Mc. Muffins gemaakt!!! En je enthousiasme ik houd er toch zo van! *dat heb ik nou ook hahaha* hoe leuk! Wat een prachtige foto's joh, onwijs leuk om te lezen, ontzettend bedankt! Heb met veel plezier je blog bekeken, super!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan, Verona. Een blogger moet wel van beton zijn wil hij/zij niet door jouw enthousiasme worden aangestoken. En ik vind het zelf ook leuk om de ervaring van het bakken door te laten klinken. Zo'n soepel deegje dat onder je handen weg lijkt te rijzen is een heerlijkheid...

    BeantwoordenVerwijderen