23 augustus 2015

Spitskoolsalade met karwijzaad


Deze salade aten wij op vakantie als "Krautsalat" in het Duits-sprekende gedeelte van Italië. Heel simpel, heel lekker. Een goed bijgerecht bij zware kost, maar ook lekker genoeg om als los staand recept te maken. Fijngesneden koolreepjes worden op smaak gebracht met de simpelste ingrediënten zoals je ze in iedere salade vindt. Enige extra is het karwijzaad, zo typisch voor de keuken van de Zuid-Alpen. Je vindt het daar ook vaak in brood.


Dat een recept een alledaags ingrediënt als spitskool zo in het zonnetje zet is voor mij al genoeg reden om het na te maken. Uit dat soort eenvoud komen in mijn ervaring de lekkerste gerechten voort. De kool wordt heel dun gesneden of geschaafd. Witte kool werkt zeker ook, maar spitskool is wat zachter en makkelijker, zowel in het bewerken als in de smaak.


Ik denk dat ik witte kool wat langer zou laten intrekken, misschien wel overnacht. Hygiëne is dan wel een punt bij een salade met louter rauwe ingrediënten. Netjes en schoon werken en snel terugkoelen, dat is belangrijk.


Kool is nogal hard van zichzelf. In sommige recepten wordt hij overgoten met heet water, eventueel in combinatie met azijn en suiker. Ik wilde geen suiker gebruiken en heb daarom een bereidingswijze gekozen waarbij de kool wordt gemasseerd met zout. Niet overdreven veel zout, maar werk het zout er even goed knedend doorheen. Laat dit een tijdje staan en je ziet de bladeren veranderen. Wil je ook de karwijzaad smaak goed doorgetrokken hebben, dan zou ik de salade een paar uur in de koeling zetten. Het zaad voeg je namelijk pas toe als de bladeren wat zachter geworden zijn, samen met azijn en olie.

Rondom de Peitlerkofel. Blik Noord-West. Gerard Kemkers liep er ook met zijn gezin.

De salade is lekker bij een buffet of bij wat zwaardere gerechten met veel kaas of worst. Ook alleen blijft het bord niet lang vol. De combinatie van karwij, zout en azijn maakt de kool zo licht verteerbaar dat de salade bij ons van de tafel af vliegt!

Krautsalat - Spitskoolsalade met karwijzaad

Ingrediënten
een halve spitskool
twee vingerkneepjes zout
een theelepel karwijzaad
een eetlepel azijn (appelazijn of witte wijnazijn)
anderhalve eetlepel zonnebloemolie of andere neutrale olie

Bereiding
1. Snijd de kool in heel dunne reepjes, meng met het zout en masseer het geheel met knijpbewegingen. Laat de kom dan 20 minuten of langer staan om de kool zachter te laten worden.
2. Breng op smaak met karwijzaad en azijn en olie. Proef tussendoor en voeg zo nodig nog wat azijn of karwij toe. Laat het geheel nog even doortrekken (minimaal een kwartier, maximaal een etmaal) en serveer.

Val Badia - Pederoa

1 opmerking:

  1. Ziet er allemaal heel erg lekker uit. Bedankt voor het delen van de afbeeldingen en informatie.

    BeantwoordenVerwijderen