3 januari 2015
Kipkluifjes gemarineerd in appelsap en keukenstroop
Het kerstdiner op school is tegenwoordig een serieuze aangelegenheid. Met twee zoons heb ik de grote kleding-meltdown altijd kunnen ontwijken, maar op culinair gebied wordt hier geen half werk verricht. Het bovenstaande recept is eerst getest in gezinsverband, inclusief een etmaal marineren, en daarna is het bijgesteld door jongste zoon. Het moest wat scherper.
De inspiratie voor dit recept komt van Nigella Lawson. In haar kookboek "Nigella Express" beschrijft zij een recept voor kip en spare ribs, gemarineerd met appelsap en maple syrup. De spare ribs deden hier in huis niet mee, de marinade hebben we wat scherper gemaakt en de maple syrup was niet voorradig. Ik heb hem vervangen door dikke Zeeuwse keukenstroop. (Even tussendoor: ik weeg dit soort ingrediënten af om vieze lepels voor te zijn. De foto is dus op de weegschaap genomen).
De basis van de marinade wordt gevormd door appelsap. Ik had een flesje van de "Appelaere" uit Zeeland gekregen in de #Foodybox, ideaal gepasteuriseerde troebele appelsap die tegenwoordig in veel supermarkten staat. Iedere troebele appelsap rechtstreeks van de teler is geschikt. Nigella waarschuwt ervoor dat je wel "sharpe" appelsap moet gebruiken: hij moet goed zuur zijn. Appelsap uit concentraat schijnt wat van zijn zuur te verliezen. Dat kan je niet hebben bij een marinade, want het zuur is juist nodig om het vlees mals te maken. Krijg je alleen maar van die gewone appelsap, voeg dan wat extra limoen- of citroensap toe.
Ik verdeelde ruim een kilo kippevleugels in helften, omdat de tractatie voor school was. Veel kleine hapjes was het devies. Doorsnijden gaat het beste met een zwaar mes vanaf de binnenkant van het gewricht. Kip uit de bio-industrie komt er hier niet meer in. Biologisch vlees heeft onze voorkeur. Ga je een trapje lager, dan kan je zelfs bij de Lidl al scharrelkip vinden.
Naast stroop en appelsap gaan er knoflooktenen, sojasaus en specerijen in de marinade. Onze extra toevoeging was een flinke theelepel Sriracha of harissa, of een andere scherpe chilisaus. Zoon van negen vond het oorspronkelijke recept te laf smaken voor zijn vriendjes.
Nigella bewaart het geheel in een ziplock-plastic zak. Ik probeer zo min mogelijk plastic te gebruiken en gebruikte een grote schaal. Wel nam ik wat huishoudfolie zodat ook de bovenkant van het vlees altijd in contact met de marinade zou zijn. Het geheel kan 12-36 uur marineren in de koelkast.
Daarna leg je de stukken met de huid naar boven naast elkaar in twee ovenschalen. De marinade wordt over de twee schalen verdeeld, en het geheel wordt 60-70 minuten gebakken in de oven bij 200 graden. En dan kan er uitgedeeld gaan worden:
Zoals je ziet hebben ze hun uiterlijk helemaal mee, deze kluifjes. Door de stroop ontstaat er een prachtige bruinkleuring in de oven. Van het kerstdiner heb ik helaas geen foto, daarvoor was het veel te donker in de klas. Maar deze kluifjes zullen door het jaar heen hun diensten kunnen bewijzen, tot december hoef je niet te wachten!
Kipkluifjes gemarineerd met appelsap en keukenstroop
voor 24 (kleine) porties
Ingrediënten
250 ml appelsap
50 gram Zeeuwse keukenstroop
3-4 eetlepels Japanse sojasaus (shoyu)
2 eetlepels olijfolie
1 kaneelstokje doormidden gebroken
2 steranijs
1 theelepel (of meer) harissa
2 hele knoflooktenen
1200 gram kipvleugels, gehalveerd
Bereiding
1. Meng alle ingrediënten behalve de kip in een stevige diepvrieszak of schaal. Halveer naar wens de kipvleugels en combineer vlees en marinade. Laat 12-36 uur marineren.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de vleugels in een enkele laag in ovenschalen, verdeel de marinade (inclusief hele specerijen en knoflooktenen) over de schalen. Bak gedurende ruim een uur af (houd vanaf 45 min de kleur in de gaten) en serveer warm of koud. Proef nog even voor zout, afhankelijk van de soort shoyu die je gebruikt moet je wat nazouten. Koud geserveerd kan de kip nog wat meer zout en peper nodig hebben.
Opmerking - Heb je nog kip over? Hier landden de resten in een heerlijke roti. Op de boterham zijn ze ook heerlijk.
Tot verdriet van jongste kwam onze schaal met kipkluifjes namelijk naast een grote schaal met een nog grotere berg kipkluifjes te staan. Die intekenlijsten ook...tsja, je kan niet ieder jaar met een lege schaal naar huis gaan. En Kerst is natuurlijk niet bedoeld om je klasgenoten culinair de loef af te steken. Hoe groot de verleiding soms ook is.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten