10 november 2013

Kweeperen uit de oven

Kweeperen. Er hangt een hele mystiek omheen. Hildegard von Bingen heeft er al over geschreven.


Rauw zijn ze ongenietbaar...


..gaar zijn ze hemels...


....en schillen en snijden is een immense klus doordat ze zo hard zijn.Dit recept komt uit "My kitchen in Berlin. A love story", geschreven door Luisa Weiss, beroemd geworden als "The wednesday chef". In een suikerstroopje met water, citroensap en wat specerijen worden de parten kweepeer in één laag afgedekt in de oven gegaard bij 120 graden Celsius gedurende 3-5 uur. Zo, het hele recept in een enkele zin!


Om de vruchten in de oven mooi te laten garen worden ze afgedekt met de schillen en klokhuizen. Dat is wel even wat gepiel om ze er weer af te vissen maar het betaalt zich uit doordat je niet tijdens het bakken hoeft te controleren. Vaak als ik iets langzaam gaar in de oven in een gietijzeren pan dan gaat het bovenop toch wat te hard, dan worden de bovenste puntjes wat te donker. Door de schillen en klokhuizen als afdekking te gebruiken ben je daar mooi vanaf.En wat kan je dan met die kweeperen? Je kunt de cakejes van Safrana Argana bakken, of een grotere taart met blokjes kweepeer door het deeg (staat nog op mijn planning). Je kunt zelf custard maken en warm over de blokjes kweepeer serveren, of wat geslagen slagroom. Je kunt ze ook opgewarmd bij ijs serveren. Puur eten of met wat rum. De siroop is sterk van smaak en overheerlijk, dus die moet je zeker niet weglaten. Je kunt de stukken en de siroop een week in de koelkast goed houden. Wil je er langer over doen, vries de kweepeer dan in. Ik ga dat doen, met porties van kleine blokjes van ongeveer 200 gram.
Kweeperen uit de oven

sap van 1 citroen
180 ml water
125 gram suiker
een half kaneelstokje
2 kruidnagels
1-1,5 kilo kweeperen, geschild en in kwarten gesneden

1. Bereid het stroopje van water, citroensap en suiker en laat het even koken. Dit kan al onderin de ovenschaal of pan die je gaat gebruiken. Het recept schrijft een ovenschaal voor, af te dekken met aluminiumfolie, maar ik gebruik dan een ovenvaste pan met deksel. Neem er wel eentje met een grote oppervlakte.
2. Schil en snijd de kweeperen in kwarten. Bewaar de schillen en klokhuizen. Leg de kwarten in de siroop zodat ze allemaal de bodem raken. Voeg de specerijen toe en dek af met de schillen en klokhuizen. Doe de deksel op de pan of sluit de ovenschaal af met aluminiumfolie.
3. Zet het geheel 3 tot 5 uur in een oven van 120 graden Celsius. Serveer daarna warm of koud met de siroop erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten