19 januari 2015

Wereld Vrede Koekjes van Dorie Greenspan


Je moet wel lef hebben om in deze weken over wereldvrede te beginnen. Maar lef, daar begint alles mee. Of Zivilcourage, zoals de Oosterburen zo mooi zeggen. Deze koekjes begonnen hun leven als Korova-koekjes, vernoemd naar het restaurant waarvoor ze bedacht waren. Later werden ze vernoemd tot World Peace Cookies, omdat een dagelijkse dosis voldoende zou zijn om bij iedereen tevredenheid en vredelievendheid te kweken. Het valt in ieder geval te proberen. En hoe mooi zou het zijn? Of kunnen zijn?Dorie Greenspan heeft dit recept voor Pierre Hermé uitgeschreven, en inmiddels zijn ze de hele blogosphere al rond geweest. Het zijn zandkoekjes met zout in het deeg (grof of fijn) en spikkeltjes pure chocolade erin. Nou ja, spikkeltjes, stukken. Het zanddeeg is gemaakt met bruine suiker, wat de structuur helemaal perfect maakt. Voor dit koekje kan je eigenlijk alleen maar capituleren. Wat zal ik er nog over zeggen verder.


De boter wordt eerst goed geklopt, daarna gaat de suiker erdoor, en tot slot bloem, zout en cacao. Als je een homogeen deeg hebt meng je nog kort de stukjes chocolade erdoor, en dan vorm je het tot twee pillen. En hier begint de lol. Het deeg moet minimaal twee uur rusten. Daarna kan je een pil in stukken snijden en bakken. Ze passen dan precies op een blik. Maar je kunt de pil ook in de vriezer bewaren! En dat is nog eens een verrassing, als er onverwachte gasten blijven eten en je kunt in een kwartiertje deze koekjes op tafel zetten. Het duurt trouwens iets langer, want ze moeten even afkoelen om hard te worden.


En ja, wat heb je dan, na al dat mengen, wachten, vormen, bakken en weer wachten? Een zandkoekje met een heerlijk kruimige structuur, de verrassing van het zout en daarin zwevend diepdonkere chocoladestukjes. Nee. Zo vallen ze niet te beschrijven. World Peace Cookies. Dat is was je dan hebt.

Wereld Vrede Koekjes van Dorie Greenspan
voor twee blikken

Ingrediënten
150 gram boter
120 gram lichtbruine basterdsuiker
50 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
175 gram zelfrijzend bakmeel of bloem plus wat bakpoeder
30 gram cacao
1/2 tl fleur de sel of 1/4 tl zout
150 gram pure chocolade, in stukjes gehakt

Bereiding
1. Roer de boter schuimig in de machine. Voeg de suikers en het vanille-extract toe en roer weer. Meng bloem, cacao en zout en voeg ze toe. Vorm snel een deeg. Vermeng het tot slot met de stukjes chocolade.
2. Vorm twee pillen (rollen) van het deeg, ongeveer vier cm in doorsnee. Laat ze in folie minimaal twee uur rusten in de koelkast. Snijd plakjes van 1 cm af. Leg ze in verband op bakpapier op een bakplaat en bak 12 minuten bij 175 graden. Haal daarna het bakpapier van het blik en laat ze rustig afkoelen. Ze worden pas stevig na het afkoelen, dus probeer niet om ze warm van het papier te halen.

Opmerking - je kunt de pillen een aantal weken in de vriezer bewaren, en ook vanuit de bevroren toestand de koekjes bakken. Het deeg brokkelt bij het snijden, en in bevroren toestand nog meer. Leg gewoon de brokken naast elkaar, dat komt goed tijdens het bakken.

  2 opmerkingen:

  1. Oh, diese Kekse für den Weltfrieden habe ich auch schon gemacht. Vielen Dank für den netten Kommentar zum Vla ;-)

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh, die zijn zo lekker! Echt een favoriet hier in huis. Ik moet ze weer eens gaan maken...Maar ja, dan kan ik er niet van afblijven :-)

   BeantwoordenVerwijderen