10 februari 2014

Brusselse appeltjes


Appeltjes uit de oven in een jasje van choux-deeg, met een vulling van zoet en zuur tegelijk die door het zachte deeg heen snijdt. Een droomgerecht. Althans voor mij. De droom begon ooit bij een foto:


en de werkelijkheid viel niet tegen. Het resultaat bleek een allemansvriend, precies zoals de foto suggereert. Soezendeeg was natuurlijk wel spannend voor een jeugdige kok-novice. Achteraf gezien was dit een goed recept om te leren werken met soezendeeg, want het lukt altijd. Ook als je wat klontjes houdt, je beslag te dun of te dik is of als je het ei te snel toevoegt blijft het resultaat acceptabel.

De foto stond in het kookboek dat wij in 1979 kregen bij onze nieuwe ATAG-oven. Heerlijk als zulke boeken bewaard blijken te zijn: een tijdreis niet alleen in styling maar ook in receptuur.

Dit dessert is niet moeilijk om te maken. Ik wacht met uithollen van de appels tot ik het deeg maak om onnodig verkleuren te voorkomen. Schillen kan wel al eerder, want de buitenkant kan je makkelijk met citroensap insmeren. Als je deeg wat dunnig is kun je kort voordat je de schotel in de oven schuift nog een keer het deeg met een eetlepel over de appels draperen. Wil je die stap overslaan, zorg dan dat je niet te veel van het tweede ei toevoegt en houd je beslag aan de vaste kant.


Wat de vulling betreft: wij hebben hier in huis zware rumrozijnen-fans, maar eenmaal uit de oven zijn die streepjes jam door het deeg heen toch wel erg lekker. Ik zou dus ook bij rozijnen wat jam toevoegen. Cranberries geven een nog wat intensievere smaak.


Brusselse appeltjes uit de oven

Ingrediënten
4 appels
2 eetlepels jam
of 2 eetlepels rozijnen geweekt in rum
of 2 eetlepels cranberrycompote
citroensap (enkele eetlepels)
45 gram boter
150 ml water
snufje zout
45 gram bloem
60 gram poedersuiker

Bereiding
1. Warm de oven voor op 200 graden. Schil de appels, bestrijk ze met citroensap. Vet de ovenschaal in.
2. Verwijder de klokhuizen en zet de appels in de ovenschaal. Vul ze met jam en/of rozijnen. Verwarm voor het soezendeeg het water, de boter en het zout in een pan. Zet als het water kookt het vuur uit en roer de gezeefde bloem door het mengsel tot het een glimmende bal deeg is geworden. Goed blijven roeren! Het komt echt! Hevel het deeg over in een kom en roer een ei erdoor. Neem een klein schaaltje en roer daarin het tweede ei goed stuk. Roer hiervan vervolgens zoveel door het deeg dat het in stukken van de lepel valt. Als laatste de poedersuiker toevoegen en door het deeg mengen.
3. Schenk het deeg over de appels en bak ze 30-40 minuten in een hete oven. Meteen serveren met een kopje koffie voor de liefhebbers.

Opmerking
Met het type appel kun je varieren. Oorspronkelijk worden Goudreinetten voorgeschreven. Nu gebruikte ik ondermaatse Pivona en Jonagold van de markt. Een biologische frisse Santana of aromatische Topaz zou ook kunnen. Ieder klein, smaakvol appeltje lijkt me geschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten