30 januari 2015

Chocoladetulband met twee soorten chocola van Dorie Greenspan


Om mijn overwinning te vieren toog ik aan het bakken van de Double Chocolate Marble Cake van Dorie Greenspan. Dit fantastische recept uit haar nieuwste boek Baking chez moi mocht ik hier met haar toestemming publiceren. Want ja, bij een feest hoort feestgebak! En laat de dag voor de uitzending nou net National Chocolate Cake Day zijn. Beter kan toch eigenlijk niet.


Behalve twee soorten chocola raadt Dorie nog sinaasappel- of pepermuntolie aan. Omdat ik die niet had gebruikte ik de schil van een kleine biologische sinaasappel. Het resultaat is precies zoals de naam van de cake zegt. Double Chocolate Marble Cake van Dorie! Goddelijk. De structuur van de versgebakken tulband is meer dan zalig.


Het deeg is een nogal dun bakpoederdeeg met vier eieren en een normale, niet al te dolle hoeveelheid boter. De consistentie wordt nog iets dikker door het bijmengen van gesmolten, teruggekoelde chocolade.


Dorie zou Dorie niet zijn als ze niet weer een toptip had voor het vullen van de vorm. Zij vult de vorm voor marmercake niet met twee lagen maar met dotten deeg. Dat geeft een veel mooier patroon! Ik ben toch meer kookblogger dan TV-verteller, merk ik. Heerlijk om het weer over deeg te hebben.


Nadat het deeg in dotten in de vorm is gezet wordt het kort gemarmerd met een zig-zag beweging. Ga niet te veel heen en weer, waarschuwt Dorie. Een keer de hele cakevorm door is genoeg.


De recepten van Dorie zijn altijd zo meesterlijk dat afwijken werkelijk een doodzonde is. Ik heb dus alle aanwijzingen gevolgd, met uitzondering van het toevoegen van sinaasappelolie die ik door schil heb vervangen.


Dat ze dan ook nog eens iemand is die op een verzoek uit Nederland om haar kersverse recept over te nemen binnen één dag positief reageert met een aardig mailtje.. ja, dat past dan helemaal. Op de dag van de uitzending bakte ik dus deze cake om de volgende dag niet met lege handen te staan bij de feliciterende collega's. En dat was niet voor niets, want ja, het bleef niet stil naast mijn bureau. Een mooie gelegenheid om ze te bedanken. Ooit in oktober 2013 was de aanleiding voor dit blog toch echt dat collega's wilden weten wat ik mee had voor de lunch. Dat heeft me toen het laatste zetje gegeven.


 Dubbele chocoladecake van Dorie Greenspan
uit Baking chez moi
voor een grote cakevorm of een normale tulbandvorm

Ingrediënten
275 gram bloem
1 1/4 theelepel bakpoeder
3/4 theelepel zout
170 gram zachte boter
200 gram fijne kristalsuiker
4 grote eieren
1,5 theelepel vanille-extract
120 ml melk op kamertemperatuur
rasp van een biologische sinaasappel
110 gram witte chocolade
110 gram pure chocolade


Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg twee platte bakblikken op elkaar. Zet daarop een grote cakevorm of een standaard tulbandvorm, vet de vorm in en bebloem en schud uit. Smelt de twee soorten chocolade apart en laat ze wat terugkoelen. Zet ze opzij. Warm de melk op tot kamertemperatuur. Weeg de bloem en suiker af.
2. Vermeng bloem, bakpoeder en zout in een aparte kom. Roer de boter in de keukenmachine drie minuten zacht, roer nog eens 2-3 minuten met de suiker. Voeg dan de eieren stuk voor stuk toe, met een minuut roeren ertussen. Roer het vanille-extract erdoor.
3. Voeg om beurten 1/3 van de bloem, de helft van de melk, 1/3 van de bloem, de andere helft van de melk, en de laatste bloem toe. Roer zo kort mogelijk.
4. Halveer het deeg en maak een witte portie met de witte chocolade en de sinaasappelrasp, en een bruine met de pure chocolade. Laat ze in dotten in de vorm vallen (zie foto). Trek een keer zigzaggend een mes of eetstokje erdoorheen.
5. Bak de cake een uur en een kwartier. Draai hem zo nodig halverwege om. Test met een prikker in het midden of hij door en door gebakken is. Laat tien minuten afkoelen, los hem dan uit de vorm en laat op een rek verder afkoelen. Serveer met of zonder room en/of ijs.

6 opmerkingen:

 1. In plaats van Midsomer Murders zag ik de eettest, beetje balend spoelde ik door tot bijna het einde, tot ik zag dat er echt geen detective meer inzat voor mij. Wel zag ik je lachend en verbijsterd de prijs in ontvangst nemen, en vond jouw blog en viel gelijk met mijn neus in de boter, heerlijk tulbandrecept, je hebt er een volger bij 😀

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vergeet ik je te feliciteren, bij deze! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel Shirley
  Wat balen van die Midzomer murders ;-).
  Je bent meer dan welkom natuurlijk, en dankjewel voor het bericht.
  Echt super leuk om dat hier te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Sophie, gefeliciteerd met je overwinning, het was erg leuk! Ik wil deze tulband graag gaan maken, maar ik snap het begin van recept niet helemaal. Leg twee platte bakblikken op elkaar........waarom? En doe ik dat in of naast de oven? Ik lees dat je daar de vorm op zet, maar waarom? En zet ik het dan met bakblik en al in de oven? Ik snap niet zo goed wat ik nou met die bakblikken moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja Lydia, dat is een gewetensvraag. Ik heb Dorie Greenspan zoals gezegd vreselijk hoog zitten. Ze wil voorkomen dat de cake aan de onderkant te donker wordt en zet hem daarom op een extradik blik of op twee normale. En ja, ze heeft altijd gelijk dus ik schreef het over. Ik heb zelf na de halve baktijd de twee blikken weggegehaald. Zo van dat doe ik anders ook nooit :-).
  Maar ja maar ja. Misschien wordt ie nog veel lekkerder als je het wel zo doet? Ik heb het een beetje vaag opgeschreven omdat ik zelf niet helemaal overtuigd ben....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Aha! Nou snap ik het! Ik ga het uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen