5 november 2015

Kweeperenmoes

 

In deze simpele jam komt die bijzonder rijke smaak van de kweepeer heel duidelijk naar voren. Hij is niet gemaakt om lang te bewaren, maar om het mooie van dit rijke herfstseizoen in de allersimpelste bereiding te presenteren. Een waardig begin van de kweeperentijd.


Op een avondwandeling kwamen we langs een mooie kleine kweeperenboom die helemaal vol hing met prachtige gele vruchten. Het dons, zo typisch voor de kweepeer, kon je nog mooi zien zitten op de steenharde, ronde vruchten.


Omdat de boom gewoon van de boer is namen we alleen het gevallen fruit mee. Er was dus niet genoeg voor membrillo, kweeperengelei of andere ingewikkelde zaken.


Vier gele makkers, de meeste met een behoorlijke wormensteek, lagen klaar op een bord. Eigenlijk wilde ik er een compote met stukken van maken, zoals ik al eerder had geblogd. Maar in het vakantiehuis waren de middelen beperkt dus ik koos voor bereiding op het fornuis. In een pan bleken ze erg snel stuk te koken. Dan maar jam!


Gekookt met wat suiker en Vietnamese kaneel uit de supermarkt kon ik ze al na 20-30 minuten prima fijndrukken. Het resultaat was genoeg voor een potje dat net een vakantieweek mee ging. Een voorloper op het kweeperenseizoen thuis!


Kweeperenjam

Ingrediënten
4 middelgrote kweeperen
wat kaneel, liefst een stokje maar evt. een snuf gemalen kaneel
een scheut suiker, ongeveer 80 gram

Bereiding
Schil de kweeperen en snijd ze met een scherp mes op een stevige plank in kwarten. Verwijder de klokhuizen. Gaat dat heel moeilijk, dan kan je ze ook koken met klokhuis en pas achteraf de klokhuizen uit de pan vissen. Kook de stukken in een pan met een heel klein scheutje water en de kaneel en suiker tot ze fijngedrukt kunnen worden. Roer door tot je de gewenste fijnheid hebt bereikt, vis de klokhuizen weer uit de pan en vul de moes in een pot.
Bewaren kun je de moes een paar weken in de koelkast. Lekker op brood, bij ijs of in gebak.

Ochtendgloren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten