27 december 2014

Coleslaw met regenboogwortels


Deze salade is een heerlijke verrassing. Je gooit een flink zure dressing zonder enig extra zoet bij wat fijngesneden en geraspte wintergroenten. Je laat het even staan, of niet, als je niet kan wachten. En dan heb je een superlekker bijgerecht dat ook als losse salade zijn mannetje staat. Al dat zuur brengt alleen maar de natuurlijk zoete smaak van van de groentes beter uit, de mayonaise en de karnemelk doen de rest om alles romig met elkaar te verbinden.


Ik kwam op het idee door die prachtige regenboogwortels die in ons groentepakket zaten. We zijn ooit (2002, ahum) gestopt met groentepakketten vanwege een borstvoedingsbaby met krampjes. Maar nu zou het handig zijn, want door werk en mantelzorg is winkelen bij markt of Landwinkel, soms lastig.En die baby zit inmiddels in 2HV. Twee weken geleden liep ik tegen een stand van BeterBio aan. Ze bezorgen aan huis, naast pakketten (die je per week kan wisselen) ook andere boodschappen. Wij kopen niet alles biologisch, maar zuivel en eieren zeker wel. En pindakaas. En honing. En gierst en havermout...Dit kon me weleens flink tijd gaan schelen.


De uitgespaarde tijd is maar al te welkom om leuke dingen te doen. Zoals de food blog swap. In december mocht ik koken van greatlittlekitchen.nl. Gelukkig geen bakblog zoals december vorig jaar, toen zat ik echt met de handen in het haar. In de Adventtijd bak ik al zoveel traditioneels. Bij greatlittlekitchen is er naast heerlijk gebak ook veel receptuur voor avondmaaltijden - en deze salade. Die paste precies in mijn voorraden.


Ik had eerder gekookt met zo'n veelkleurige wortelmix. Vooral de paarse wortels hebben vaak een intensieve smaak. Deze verse wortels van BeterBio zeker. Dit soort groentes is zo smaakvol, zelfs koken lijkt dan jammer. Ook de oranje wortel was supergoed van smaak.

 
Ik vind het een leuk idee om spitskool voor een coleslaw te gebruiken, omdat hij zachter blad heeft en nog net wat zoeter smaakt dan een gewone witte kool. Bij greatlittlekitchen wordt de ui weggelaten uit het recept. Ik gebruikte een halve ui uit het pakket, die al net zo veel smaak bleek te hebben als de wortelen. Ik was blij dat ik met een halve ui was begonnen. Heel fijn gesneden bleek dat afdoende.


Ok, recept gevonden, alle groenten in huis: dan nog de vraag van de dressing. Ik ben een beetje blijven hangen tussen het recept van greatlittlekitchen en haar inspiratie bij Levine. Karnemelk is hier altijd in huis, creme fraiche was er juist niet. Ik denk dat je bij de dressing behoorlijk kunt variëren. Het belangrijkste is eigenlijk dat de dressing flink zuur mag zijn. Ik gebruikte mayonaise zonder suiker en flink citroensap en karnemelk. Toch was het eindresultaat heerlijk in balans: alle zoete smaak kwam uit de groentes. Als je goede kwaliteit groentes gebruikt is er geen enkele toevoeging zoals suiker of honing nodig.


Het recept schrijft voor om de salade een paar uur in te laten trekken. Ik had een flinke kom vol en wilde hem in de koelkast zetten. Even een hapje proeven. Hmm hij was eigenlijk meteen al lekker. En tegen de tijd dat mijn man ook een bord had gehad, plus nog een keer opscheppen - toen viel er niets meer in de koelkast te zetten. Je begrijpt dat deze salade snel in de herhaling zal gaan!

Coleslaw met regenboogwortels
voor twee personen als lunch, of voor vier personen als bijgerecht

Ingrediënten
200 gram spitskool
1 winterwortel (150-200 gram), kleur naar keuze, of een combinatie
een halve kleine ui, heel dun gesnipperd

een flinke eetlepel mayonaise
50 ml karnemelk
2 eetlepels citroensap
1 halve theelepel scherpe mosterd
zout en peper naar smaak.

Bereiding
Snijd de kool in fijne flinters. Rasp de wortel naar smaak fijn of grof. Snipper de ui. Roer een dressing van de resterende ingrediënten. Meng alles en laat het een paar uur trekken.

Opmerking Als je meer wilt weten, ga dan een keer naar BeterBio.nl. Laat je niet afschrikken door de ietwat omslachtige website, de service aan de telefoon is prima. Betaling gaat makkelijk per automatische afschrijving. Overigens ben ik gewoon een enthousiaste klant, ik heb ook voor alle producten van Beterbio zelf betaald. Het feit dat ze daar op de Mariaplaats in de decemberregen stonden te folderen gaf me net dat zetje om hun pakket snel een keer uit te proberen. En het scheelt ons inderdaad veel tijd!

3 opmerkingen:

 1. Precies de salade waar ik zin in heb na al die kerstkoekjes te hebben gegeten :-)
  Zelf vind ik spitskool ook het lekkerst als ik coleslaw maak en gelukkig is hij nu makkelijk te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Vera,
  De beste wensen alvast (zo dicht bij de jaarwisseling...). Ja he, heerlijk dan weer die lichte wintersalades. Zo raar dat salade vroeger iets voor de zomer heette te zijn. Ik heb nu ook weer een rammenas liggen. Tot volgend jaar in de commentboxes! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw Sophie, super leuk blog; eet smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen