28 januari 2015

Dadel-gember-cakejes met speltbloem


"De mooiste tijd van de dag is etenstijd"

Die woorden zijn niet van mijzelf, maar van iemand die ik ken. Al dertig jaar is hij weg uit zijn vaderland, gevlucht. Ik schoot hem aan omdat ik een vraag had over warenkennis van een product uit zijn land van herkomst. Ik kom graag meer aan de weet over de producten die ik gebruik, en ik hoor graag de eetverhalen van anderen.


Maar goed. Hals over kop had deze man dus huis en haard verlaten om er nooit meer terug te komen. Hij heeft hier een nieuw bestaan opgebouwd. Op een ander werelddeel. Alle vanzelfsprekendheden waren weggevaagd, en hij heeft weer nieuwe opgebouwd. Waaronder die van de etenstijd. Dat je weet dat er iedere dag eten is, dat je kan genieten met je dierbaren. Of nou ja, in zijn geval, de dierbaren hier. Dat is een zegen. En iedere dag opnieuw verheugt hij zich op dat moment.


Mijn blog gaat over hoe je van het gewone telkens weer iets moois kan maken. Met de spullen die er zijn, met de mensen die er zijn. Door de Nationale Eettest komen er hier mogelijk meer mensen neuzen dan anders. Een kans om mijn hartekreet te slaken: maak van het gewone iets moois. En kijk welke mensen, juist ook de mensen net buiten je eigen kring, je hierbij kunt betrekken. Zo wordt delen uiteindelijk vermenigvuldigen.


Het product waarover ik vragen had? Het ging om dadels, zo prachtig zacht, zoet en smaakvol. Afgelopen zondag had ik onverwacht tijd en een lege keuken, en ik wilde iets heel simpels bakken voor als de heren van de schaatsbaan zouden komen. Dit zijn eenvoudige cakejes, eigenlijk meer de basis voor wat in het Engelse taalgebied "sticky toffee pudding" heet. Ze zijn lekker, maar niet al te spannend van smaak. Daarom heb ik ze ook wel met gember gemaakt. Serveer ze met poedersuiker of butterscotchsaus, die je krijgt door room, suiker en boter op te koken.

Dadelcakejes met speltbloem en gember
geïnspireerd door de Smitten Kitchen

Ingrediënten
170 gram dadels
200 gram kokend water
een krappe theelepel baking soda
60 gram boter (plus een beetje voor invetten als je geen papiertjes gebruikt)
75 gram kristalsuiker
1 eetlepel bruine suiker
1 mespuntje zout
1 ei
105 gram speltbloem
facultatief:1 theelepel gemberpoeder (of iets meer)

Bereiding
1. Ontpit de dadels, snijd ze in grove stukken en overgiet ze met het kokende water. Strooi de baking soda erover en dek af met een bord. Laat 30 minuten staan.
2. Smelt de boter en bereid je vorm voor (een kleine cakevorm, een ronde vorm van 20 cm doorsnee of losse muffinvormpjes). Verwarm de oven voor op 175 graden.
3. Pureer de dadels met het water in blender of food processor. Meng in een ruime kom de boter en de suikers. Roer het ei er goed doorheen. Zeef dan de bloem, de gember en het zout in de kom en schenk de dadelpuree erbij. Vermeng alles kort en vul dan de vorm. Als je kleine vormpjes gebruikt, let er dan op dat ze even vol zijn.
4. Bak ongeveer 20 minuten (de grote cake 45 minuten) tot ze veerkrachtig zijn en een pen er droog uit komt. Echt droog bakken doen ze niet, het midden blijft vochtig maar wel gaar. Laat kort afkoelen op een rooster. Serveer met poedersuiker of butterscotchsaus.

Saus: 75 ml room/koffieroom, 70 gram lichtbruine basterdsuiker, 40 gram boter. 10 min laten koken in een ruime pan (het schuimt op) tot de saus voldoende dikte en kleur heeft. Warm serveren.


4 opmerkingen:

  1. Ja, zo waar! Maak het alledaagse bijzonder. Gewoon iedere dag opnieuw...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit was super lekker! Bedankt! Heb jou 'ontmoet' door de eetquiz op TV. Heerlijk muffins!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. And thanks for replying on my blog as well! :) What a nice surprise!

    BeantwoordenVerwijderen