27 februari 2014

Dip van witte bonen en geroosterde venkel


De combinatie van witte bonen en venkel ving mijn blik in de jaarlijkse stroom Superbowl-recepten. Ieder jaar gaan mensen in de VS samen de Superbowlfinale kijken en dat levert een veelheid aan dips, snacks en hapjes op. De wedstrijd heb ik niet gekeken, maar dit recept van Food52 heb ik bewaard. Bij de Sprouted Kitchen hadden ze dat recept geselecteerd aan de hand van de commentaren bij Food52. Ik ga ver met het lezen van culinaire websites, maar recepten beoordelen aan de hand van commentaren, zo ver was ik nog niet gegaan. Ik profiteerde dus van hun voorwerk.


De venkel wordt in de oven geroosterd. Dat had ik nog nooit gedaan, al ligt het eigenlijk erg voor de hand. Venkel is een aromatische groente die zacht van structuur is. Met dat laatste bedoel ik vooral dat venkel niet lang nodig heeft om te garen. Rauw is hij wel knapperig, maar in vijf minuten is hij al gaargestoomd. Ook in de oven zal venkel dus gaar worden lang voordat hij te bruin wordt.
 

Ondertussen zijn de knoflooktenen dan zacht gepoft. De boontjes kun je uit blik gebruiken, maar ik kookte ze op voorraad. Weer eens een pan vol van mijn favoriete kleine Brandwijk-boontjes. Voor dit recept kan je toe met veel minder, maar ik kook liefst in een keer een hele pan, en gebruik die gedurende een week in soepen, salades en warme gerechten.


De venkel en de boontjes gaan samen met de uitgedrukte knoflooktenen in de keukenmachine. Citroensap en olijfolie zorgen voor smaak en de goede textuur. Het oorspronkelijke recept gaat uit van een hele hoop olie. Ik heb dat beperkt tot enkele eetlepels en aangevuld met kookvocht.Je kunt de dip zo laten, of je kunt ervoor kiezen om hem in de oven te gratineren met parmesaan of oude kaas. Serveren met taco chips, stokbrood of zelfgebakken platbrood. (Het recept voor dat brood op de foto volgt later in een aparte blog.)Dip van witte bonen en geroosterde venkel

Ingrediënten
1 venkelknol
3 knoflooktenen
200 gram gare witte bonen
2 a 3 eetlepels citroensap
3 a 4 eetlepels olijfolie
een scheutje kookvocht van de bonen (ca 25-50 ml)
zout en peper
naar smaak gedroogde chilivlokken
ongeveer 50 gram oude kaas of 30 gram parmesaan
wat venkelgroen

Bereiding
1. Kook de boontjes gaar, of gebruik een blik. Snijd de venkel in plakken, houd wat venkelgroen achter, meng een eetlepel olijfolie door de stukken venkel en de knoflooktenen en rooster alles in de oven gedurende 15-20 minuten.
2. Combineer de venkel en de boontjes in de keukenmachine en pulseer. Voeg citroensap en olijfolie naar smaak toe, en zoveel kookvocht dat de massa de goede graad van smeuïgheid krijgt. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken.
3. Zet de dip in een ovenschaal nog een kwartiertje in een hete oven bij 200 graden afgedekt met wat parmesaan of andere oude kaas. Garneer met achtergehouden venkelgroen. Serveer met lekker brood.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten