6 september 2014

Custard-appel-cake van Dorie Greenspan

 
Dit een snelle cake of dessert die lekker is recht uit de hete ovenschaal, maar ook gekoeld en gestort kan worden geserveerd. Je proeft appel, vanille en custard-achtig deeg. Samen een harmonieus geheel. Geen gekke ingrediënten en kleine hoeveelheden, dus makkelijk spontaan te maken. Je hoeft er gegarandeerd niet voor naar de winkel. Een basic en degelijk recept uit het nieuwe boek van Dorie Greenspan, Baking chez moi. Ik volg Dorie Greenspan al een tijd op internet via haar blog en Facebook. Ze is een bevlogen en energieke banket-specialist. Ze schrijft goed en haalt haar inspiratie van overal vandaar.


Het recept overtrof nog mijn verwachtingen. De aanwijzingen zijn heel gedetailleerd en compleet. Zodra ik ook maar op een kleinigheidje afweek zag ik achteraf waarom ze het recept zo opschrijft als ze het heeft gedaan. Nou was ik nogal gehaast en waren het ook geen bewuste afwijkingen, maar als ik de volgende keer lekker de tijd heb voer ik echt ieder woord uit wat ze zegt! Het is voor het eerst dat ik een recept overneem zonder er ook maar iets aan te veranderen. Daarom schrijf ik het hier niet helemaal uit. Hier kun je het recept terugvinden.


Eigenlijk lijken deze blokjes op een clafoutis. Een eirijk beslag wordt met veel fruit in de oven gebakken. Een mandoline of keukenmachine is aan te bevelen. De appels (of peren, of mango, of kweepeer) worden in flinterdunne plakjes gesneden. Dit maakt de structuur; met appelstukjes wordt het een heel ander gerecht. Het is wel even gedoe om te zorgen dat de plakjes van alle kanten met een laagje deeg zijn bedekt. De baktijd is ook zo lang (drie kwartier ongeveer) dat je dit echt in de oven moet hebben voordat je aan tafel gaat als je het als toetje wilt serveren.


Het beslag bestaat uit twee eieren, een krap eigewicht suiker, vanilleextract, wat zout en bakpoeder, een ruim eigewicht bloem, een klontje boter en een half glaasje melk. Zie voor precieze gewichten en bereidingswijze de pdf. Ik vond het erg kleine hoeveelheden, maar ja, er zitten ook nog drie appels in! Uiteindelijk heb je een ruim dessert voor zes personen denk ik.
 

Dorie heeft trouwens één klein foutje gemaakt. Wel een grappig foutje; wiskunde voor de brugklas. Ze schrijft een vierkante vorm voor en laat je de gare cake in acht vierkantjes snijden... Mij zou dat niet lukken! Wij sneden zes ruime stukken af (onze vorm was 23x18cm). Met of zonder poedersuiker, met of zonder ijs - altijd een tractatie!

4 opmerkingen:

 1. ben ik nou koekkoek? Kan het recept nergens vinden....;S

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Joanne, er zijn soms problemen met de link. Ik zal een nieuwe link plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier kan je de hoeveelheden vinden met grammen. Ik had alleen een verwijzing staan omdat ik geen toestemming had om het hele recept te publiceren. http://www.seriouseats.com/recipes/2014/12/custardy-apple-squares-from-baking-chez-moi-dorie-greenspan.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wanneer gaat de custard erdoor,die mis ik in t recept.

  BeantwoordenVerwijderen