29 juni 2013

Kruidenkwark of kruidenyoghurtsaus

 

Nieuwe aardappelen zijn altijd een aanleiding om alles uit de kast te trekken. Of om het juist in de kast te laten liggen; heel veel heeft zo'n aardappel niet nodig om te schitteren. Met een klontje boter en een sprinkeltje zout is het een tractatie. Zo werd hij bij mijn moeder thuis in het zonnetje gezet. De volgende stap was dan een flinke kom kruidenkwark erbij. Met wat groente was de maaltijd zo compleet.



In Duitsland is de keuze aan soorten kwark veel groter, dus in Nederland kan het soms handig zijn om uit te wijken bijvoorbeeld naar de volvette (nou ja overvette) yoghurtvarianten die als "Griekse" of "Turkse" yoghurt worden verkocht. De 10% vet in die yoghurt geeft een heerlijk romige smaak die de kruiden prachtig doet uitkomen. Beide landen hebben ook een variant van zo'n kruidenmengsel die ik al in een eerder blogje noemde, respectievelijk tzatziki en haydari.


Wat ik jullie nu hier voorstel is een huis- tuin en keukenvariant die onder geen enkele noemer exact past. Dit is gewoon een saus zoals wij hem eten. Hij wordt geen 2x hetzelfde. De kruidenkwark maakten we van oudsher met peterselie, bieslook en wat ui. Eventueel wat selderij en verder zout en peper. Nu gebruik ik gewoon wat er net in huis is. Vanavond was dat wat blaadjes van de bleekselderij, wat lenteui, wat peterselie en een blaadje munt. Verder knoflook en een snufje zout.
Als je het mengsel even laat staan dan krijg je een heerlijke smaak, dan mengen de aroma's meer. Een uurtje of half uurtje scheelt al een hele hoop. Ik maak dus eerst dit sausje en ga daarna de rest van de maaltijd bereiden.

Kruidenkwark (de klassieke "Kräuterkwark")
300-500 gram kwark (mager, 3,2% vet bij de Jumbo of 10% vet bij meerdere winkels)
2-4 eetlepels fijngehakte peterselie
2 eetlepels gesnipperde bieslook
half uitje gesnipperd
zout en peper

Kruidenyoghurt
300-500 ml Griekse of Turkse yoghurt
1 teentje knoflook, fijngesneden of geperst
2 lenteuitjes gesnipperd
wat selderij
wat peterselie
wat munt
(alles bij elkaar vier tot zes eetlepels kruiden)

Bereiding: mengen en even een uurtje laten staan. Vooral de knoflook wordt scherper, dus nog even proeven om op smaak te brengen voor het serveren.

Restjes kunnen een tot twee dagen in de koelkast worden bewaard. Ze zijn lekker op brood, door de sla of ze kunnen als basis dienen van een roomsaus met spinazie voor over de pasta. Je eigengemaakte Boursin, zeg maar.

Garneren kan - naast wat gesnipperde groene kruiden - met paprikapoeder of sumac.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten