13 juni 2013

Aardappelsalade


Mensen, het is zó groen buiten! Zo gróen! En op de markt tuimelen de primeurs over elkaar heen. Ik krijg ze niet allemaal in de blog geperst. Je moet erover schrijven voordat ze op hun top zijn. Bij de asperges red ik dat niet meer. Die moeten wachten tot 2014. Vandaag: de nieuwe aardappel.
Eigenlijk is een klontje boter en wat zout alles wat een nieuwe aardappel nodig heeft. Bij ons thuis vroeger vaak gecombineerd met kruidenkwark (waarover later meer). Als het allerbijzonderste eraf is kun je ook aan aardappelsalade gaan denken. Dan wel in een heel pure variant, zonder een heel arsenaal aan extra's.Deze Kartoffelsalat is een klassieker in Zuid Duitsland. Hij wordt uitsluitend gemaakt van aardappels, peper en zout, azijn, olie en bouillon. Als je een bouillonblokje gebruikt zijn het eigenlijk niet weinig ingrediënten, maar goed. Van oudsher wordt er een 'gele aardappel' gebruikt, een vastkoker. Met de 'witte' kruimige aardappels krijg je een ander soort salade. Ook lekker, maar minder lekker. En niet zoals bij oma thuis. Ga dus naar de aardappelboer op de markt en haal Malta's, of koop een of ander primeur-aardappeltje bij de winkel.
 


De salade berust op het combineren van hete aardappelen met rauwe fijngesnipperde ui. Door de hitte van de aardappelen en de toegevoegde bouillon en door het zuur van de azijn gaart de ui zonder pan. Je kunt dan ook niet zonder de wachttijd; het is bijna magisch hoe de smaak verandert in die paar uur. Ik koel de aardappelen snel af door de kom in koud water te zetten en laat de salade dan verder intrekken in de koelkast.


 Als je dit recept eenmaal in de vingers hebt dan hoef je er niet veel tijd aan te besteden. Ik zou de salade hooguit 12 uur van te voren klaarmaken. Een restje eet ik ook wel de volgende dag, maar ik kien het meestal zo uit dat ik de salade op dezelfde dag serveer. Met sla en worstjes, of met een andere groente en vlees combi.

Met hertegoulash uit de vriezer en gestoomde snijboontjes
Klassieke aardappelsalade uit Zuid-Duitsland
(hoeveelheid voor vier kleine porties of drie grote)

Ingrediënten
800-1000 gram nieuwe ongeschilde aardappelen, gewassen
1 ui of twee kleintjes, liefst van de nieuwe oogst
250 ml bouillon (runderbouillon of de neutrale bouillon van Maggi)
2 grote slalepels witte azijn
2 grote slalepels zonnebloem of andere neutrale olie
zout en peper

Bereiding
1. Kook of stoom de aardappelen in de schil tot ze net gaar zijn. Dit werkt het beste als ze ongeveer even groot zijn. Soms bij grote verschillen kook ik ze in plaats van te stomen en leg ik de grote exemplaren half in het water en de kleintjes erbovenop alleen maar in de stoom. Ik zet de wekker op 18 minuten.
2. Bereid ondertussen de bouillon en zet een kom klaar. Snijd de ui in kleine stukjes en doe ze in de kom.
3. Giet de aardappelen af, schil ze terwijl ze nog heet zijn en doe ze in schijfjes in de kom.
4. Voeg dan eerst de azijn toe, daarna wat zout, daarna de bouillon en roer door. Dit zodat de aardappelen eerst goed de azijn en het zout opnemen. Na het eerste omroeren kun je de olie toevoegen en nog een keer omroeren.
5. Koel de salade snel terug en laat haar rustig intrekken in de koelkast. Laat voor het serveren wat op temperatuur komen en breng op smaak met extra zout en eventueel peper naar smaak. Veel proeven, vooral als je dit gerecht voor het eerst maakt!
6. Serveer met groente en vlees of worst of vegaburger, of als onderdeel van een buffet.

Variaties
Toevallig, of niet toevallig, zong Rudolph daarnet op 24kitchen nog de loftrompet van deze salade, die altijd heet aangemaakt wordt en een heel basic samenstelling heeft. Hij maakte een heel andere salade, met veel bosui, asperges, noten en Roseval aardappeltjes in de schil. Ook lekker! Maar ik denk echt dat je deze een keer zo puur geproefd moet hebben. Mocht je toch iets meer willen toevoegen, denk dan aan wat mosterd of verse kruiden. Als je die weglaat doe je echter niets raars. Zo puur kan een lekkere aardappelsalade smaken!

Het vroege zomerbos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten