30 november 2014

Salade van paarse spruitjes met cranberry en hazelnoot


Een onverwacht en opvallend zoete en milde smaak hebben ze, de paarse spruiten. Als je ze kookt blijft er van de kleur niet zoveel over; een goede reden om eens een salade te maken.


Om die milde smaak gestand te doen heb ik wel wat lopen puzzelen. Eerdere versies van deze salade hebben de blog niet gehaald omdat de spruitjessmaak niet bestand bleek tegen mijn impulsieve laatste moment-toevoegingen zoals blauwe kaas of zwaardere azijn. Dat werkt niet.


Terug naar de basis dus: spruit en citroen. Daar begint deze salade mee. Verder, belangrijk, een klein beetje ui. De ui wordt ook nog in water of azijn geweekt zodat de scherpte er wat af is. Zo krijg je een goede basis. Vanuit die basis kan er nog wat meer bij, wat mosterd, eventueel wat gedroogd fruit.  En voor het knapperige een paar hazelnoten.


Maar geen grote gebaren. Die zijn niet aan het spruitje besteed, dan sneeuwt het helemaal onder. Zo in een milde salade met mooie lichte smaken eromheen misstaat dit spruitje niet op een Kersttafel!Nog iets over het snijden: een jaar geleden kwam ik al een recept tegen voor spruitjes in fijne reepjes: het leek me gekkenwerk. Er was echter een simpele verklaring. Ik dacht aan de mini mini Bredase spruitjes zoals ik ze op de markt koop. Het recept was echter Amerikaans, en daar verkopen ze Joekelspruiten. Gelukkig hielp Ellen van inmyredkitchen me uit die droom.


De paarse spruiten (ik kocht ze bij Lidl) zijn behoorlijk groot. Met een mandoline en een beschermingshandschoen is het schaven zo gepiept. Alternatief is in de lengte halveren en met een mes in dunne plakjes snijden. Als je bedenkt dat je per persoon hooguit zes spruiten nodig hebt is dat goed te doen.

Met deze salade doe ik mee aan het food blog event december, als inzending voor een kerstbrunch-buffet. Ik zou de salade dan op een platte schaal serveren, weer met cranberry en hazelnoot bovenop. Met iets langer staan trekken de smaken mooi door.

Spruitjessalade
voor twee personen

Ingrediënten
12 paarse spruiten
een stukje rode ui, in schijfjes 20 minuten in water met wat azijn geweekt
een eetlepel citroensap
een theelepel mosterd
zout en peper
twee eetlepels goede olijfolie van de eerste persing
naar smaak wat gedroogde cranberry's en hazelnoten

Bereiding
Leg als eerste de ui in water met een scheutje azijn. Schaaf dan de spruiten, meng de dressing, en laat de spruitjesblaadjes even marineren in de dressing. Giet de uien af en meng ze door de salade. Richt aan op een bord en werk af met cranberrystukjes en hazelnootstukjes naar wens. De hazelnoten kun je eerst even kort roosteren in een droge pan.

PS 
Kim Janse van pure foodie heeft deze salade in een overzichtsartikel met 10 mooie salades gezet. Dus als je meer inspiratie wilt, kan je bij haar verder zoeken. (link hierboven brengt je naar het salade-overzicht). 

4 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige foto's van die mooie spruitjes Sophie! En zo'n beschermingshandschoen voor de mandoline, die moet ik ook eens hebben. Kwam 'm al eens tegen maar ik zet 'm nu direct op m'n kerst-verlanglijstje! :-D
  Ik koop de spruitjes voor de salade trouwens gewoon geschaafd en al, lui hè? Maar als ik die mooie paarse tegenkom dan zal ik ze kopen en netjes met de mandoline raspen. Ziet er lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Ellen. Ik moest de foto's twee keer maken omdat blauwe kaas toch niet paste. Een hele week gewacht om weer dat november-middaglicht te hebben!

  Oh en die handschoen: ik heb hem te laat gekocht. Stom he. Een botte rasp in andermans keuken gaf de doorslag. Ook ideaal bij de mandoline. Je zult er geen spijt van krijgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij ziet er zo heerlijk uit, ik moet m een keer proberen! Zeker een plekje waard in mijn lijst met mooie salades van mede bloggers:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je Kim. Hij is ook nog veganistisch geworden trouwens, deze salade. Vind ik altijd extra leuk als dat spontaan gebeurt. Dan mis je zeker niets! :-)

  Ik zal ff een linkje erin zetten naar jou.

  BeantwoordenVerwijderen