26 november 2014

Yufkadeeg-pakketjes


Yufkadeeg is dun en bestaat uit bloem, water en zout. Het werd oorspronkelijk gebakken op een hete plaat, zoals te zien is op dit filmpje uit Cappadocië. Je kunt het zelf insmeren met een mengsel naar keuze van vet en/of zuivel of eieren en vervolgens worden er in de Turkse traditie honderden pasteitjes, rolletjes en taarten van gemaakt.


Ideaal dus, als je zelf wilt bepalen wat er in je deeg zit en hoe je pakketjes eruit komen te zien. Ik had een pak met vijf grote vellen en bestreek ze met een mengsel van melk, yoghurt, gesmolten boter en ei. Mijn melk was te koud dus de boter ging wat klonteren. Voor het eindresultaat maakt dat niet uit, maar ik zou de melk handwarm gebruiken de volgende keer.


Vervolgens bakte ik wat groentes. Ik had restjes kaas en overheerlijke biologische kastanjechampignons van de markt. Die hebben zoveel smaak, ik verbaas me er altijd weer over hoeveel dat scheelt. Ik bakte alles even aan, vooral om het vocht kwijt te raken, en toen ging ik vouwen.


Bij dat vouwen kun je alle kanten uit. Ik belegde nu het midden van het deeg en maakte een vorm die op "gözleme" lijkt. Ik zou dat woord verder niet willen gebruiken want er kwam geen Turks ingrediënt aan te pas. Het was een kwestie van de koelkast leegkoken. Bij de gözleme van Eslem kun je zien hoe ze gevouwen worden, zij heeft stap voor stap plaatjes. Ik vouwde eerst de zijkanten naar binnen en bestreek daarna het vlak nog een keer met mengsel. Vervolgens vouwde ik de bovenkant naar beneden en de onderkant naar boven.

  

Bakken kan op twee manieren: in een goed voorverwarmde pan of in de oven. Allebei lekker, het proefpanel hier had niet echt een voorkeur. Als je grote hoeveelheden hebt is een oven natuurlijk handiger. Er pasten er vier tegelijk in. Ik deed de opgevouwen deeg-kant naar boven zodat je daar een  bladerdeeg-effect kreeg. Bedenk wel dat in de oven de onderkant niet hard wordt, zoals in de pan. Als je ze aan de randen optilt blijft de vulling op het blik achter. In de pan worden wel de beide zijden knapperig.


Bij het afbakken in de oven moet je proberen om goed te timen: net niet verbrand maar wel zo bruin mogelijk. Dat is lastig omdat je droge stukjes deeg krijgt die gaan opkrullen. 

Maar dan. De lakmoesproef. Iedereen vond de pakketjes ontzettend lekker. En waarom dat was? Ik ben er niet echt achter gekomen. De verhouding tussen deeg en vulling was goed, de smaak van de Ras el hanout van de moeder van M is natuurlijk zalig, net genoeg zout in deeg en kaas (ik had niets toegevoegd verder)... ja, misschien dat zout. Hoe dan ook, ze gingen schoon op en de herhalingsverzoeken vlogen binnen.

Yufkapakketjes met kaas en groente

Ingrediënten

een pak grote yufkavellen (of andere afmetingen, dan pas je gewoon je pakketjes aan)

300 cc melk
120 gram boter
2 eieren
2 eetlepels yoghurt

wat olie en/of boter
een rode ui
een prei
200 gram lekkere kastanjechampignons
een knoflookteentje
wat raz el hanout
100-200 gram jonge of jong belegen kaas (in plakjes of geraspt)

Bereiding
1. Leg het pak deeg uit de koelkast. Het deeg scheurt erg makkelijk en ik heb het idee dat dat minder is als het deeg niet recht uit de koeling komt. Doe het zo mogelijk een paar uur van te voren, maar een uurtje scheelt ook al.
2. Verwarm de melk en boter tot handwarm. Verwarm de oven op 200 graden voor (als je ze niet in de pan gaat bakken).
3. Snijd de groentes en fruit ze aan in de olie en/of boter. Laat ze niet te gaar worden. Bestrooi met raz el hanout en laat iets afkoelen voor gebruik.
4. Meng de eieren en de yoghurt door de melk/boter. Vouw de vellen uit. Bestrijk ze met het mengsel. Ik gebruikte een juslepel om te portioneren, ongeveer 80-100 cc per vel. Leg in het midden de kaas en de vulling en vouw van alle kanten dicht tot je een rechthoekig pakketje overhoudt. Zo nodig voor de laatste twee vouwen nog een keer insmeren met mengsel.
5. Bereiding in de pan: warm de pan goed voor. Ik smeerde een heel klein beetje geklaarde boter op de pakketjes voor het bakken, je kunt ook eerst zonder boter bakken en pas na keren wat boter gebruiken. Bak om en om, ongeveer vijf minuten per kant, tot ze mooi bruin zijn. 
6. Bereiding in de oven: Zet de pakjes met de gevouwen kant naar boven op een blik. Smeer in met wat boter of met het restjes van het mengsel, en bak in ongeveer een kwartier tot 20 minuten af. Let goed op de kleur, ze mogen niet verbranden.

Tip - kleine beschadigingen in het buitenste laagje deeg kun je met een restje deeg en wat boter weer goed dichtplakken.
  

Nog even een mooi plaatje gisteren op de Catharijnesingel: De beuk die met die prachtige vurige herfstkleuren het laatste vleugje zonlicht pakt.

2 opmerkingen:

  1. Lekker! :) en bedankt voor de link ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eslem, linken met jou is altijd gezellig! (En verder licht verslavend, maar vooral erg lekker :-) ).
      Ik kwam tot dit recept omdat ik Echte ras el hanout van de moeder van vrienden uit Noord-Marokko had gekregen. Toen ik daar met bladerdeeg pakketjes mee had gemaakt vroeg iemand waarom ik geen yufkadeeg had gebruikt - en ja, dan kom ik voor het vouwen natuurlijk bij jou!

      Verwijderen