1 november 2014

Marmercake en een verjaardag


Marmercake is een klassieker van de eerste orde. Toen jongste met een klasgenootje op zoek ging in de bakboeken duurde het niet lang voordat ze met deze wens aankwamen. We gebruikten een tulbandvorm vanwege de snelle en egale garing, en maakten niet al te veel deeg.

Je kunt in een standaard tulbandvorm maximaal 500 gram bloem gebruiken. Dit recept is veel kleiner. De 1:1:1:1 verhouding voor boter, suiker, bloem en eigewicht is een optie. Maar je kunt ook wat sparen en een gedeelte van ei en boter vervangen door melk en bakpoeder. Dat is niet noodzakelijkerwijs minder lekker. Een cake kan ook te zwaar worden.


Marmorkuchen, de Duitse variant, gebakken in de tulbandvorm, was een standaardrecept van mijn oma. Ze bakte ze weleens op zichzelf, maar veel vaker zag ik de Marmorkuchen als extra bij een groot taarten- en kuchenbuffet, waar ze voor de zekerheid toch nog een Marmorkuchen bij bakte. Twee vaak zelfs.


Vandaag, 1 november 2014, is het 110 jaar geleden dat Helene werd geboren. Die wereld, die veilige of schijnveilige wereld die Stefan Zweig zo mooi beschrijft in Die Welt von Gestern, het Europa van kort na 1900. Je kent hem niet meer terug. Ze heeft van 1904 tot 1999 alle hoogte- en dieptepunten van deze eeuw meegemaakt. Dat is niet samen te vatten. Sokken gebreid voor de soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Rachitis opgelopen, jong van school, zang gestudeerd. Getrouwd, vier kinderen gekregen, WOII doorgekomen. Na de oorlog met haar man een bedrijf opgebouwd. Jong weduwe geworden, 11 kleinkinderen zien opgroeien.

Ruimen voordat je kan bouwen

Ieder jaar denk ik aan haar terug. Die 1e november is voor mij dus niet zozeer Allerheiligen of Allerzielen. Het is gewoon de verjaardag van oma, een dag om dankbaar te zijn. Oma, die zo belangrijk voor ons was. Tussen al die harrewarren wist zij een doorgaande lijn te scheppen. Continuïteit. Zo warm, zo verwelkomend. Ze is nooit weg eigenlijk. Haar liefde geven wij nu weer door. En als ik zie hoe blij mijn man wordt van de Maultaschen (die ik ook nog moet bloggen, en snel ook!) dan realiseer ik me weer: liefde die je deelt wordt vermenigvuldigd. De muziek, het eten, de verhalen - het wordt alleen maar meer.

Marmercake
voor een normale cakevorm of een ringvorm naar keuze
150 gram boter
150 gram suiker
1 eetlepel vanille-extract
4 eieren
230 gram bloem
40-60 cc melk
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels cacao
2 el melk
klein schepje suiker

1. Warm de oven voor op 175 graden. Bereid een geroerd deeg door eerst de boter schuimig te roeren met de suiker. Voeg dan de eieren een voor een toe, het vanille-extract, en dan de bloem in porties, afgewisseld met de melk. Het deeg moet in stukken van de lepel vallen. (Eventueel de hoeveelheid melk aanpassen als je heel grote of heel kleine eieren hebt).
2. Vet een vorm in en klopt uit met bloem. Vul met 1/3 van het deeg. Roer door de rest van het deeg de cacao, melk en suiker. Je kunt naar smaak meer of minder cacao toevoegen. Vul de vorm verder met het bruine deeg. Roer tot slot met een staafje of vork de twee deeglagen door elkaar voor een mooi marmereffect.
3. Bak tot de bovenkant een mooie kleur heeft en de binnenkant goed gaar is, ongeveer drie kwartier. Steek een naald of mes in het midden om te controleren dat die er droog uit komt. Laat de vorm even rusten en keer dan voorzichtig op een rek. Laat afkoelen. Al vond het klasgenootje van jongste de cake het lekkerst zo warm uit de vorm! Fijn dat je meegebakken hebt, N.!


2 opmerkingen:

  1. Deze taart lijkt mij echt super lekker. Vooral de geur wat door het gehele huis komt dan, heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Karlijn, inderdaad, je krijgt heerlijke geur met weinig moeite. Er zijn geen rare ingrediënten of apparaten voor nodig. Zeker doen!

    BeantwoordenVerwijderen