9 november 2014

Tarte au citron met grapefruit-blosjes


Deze vrolijke, feestelijke taart heeft een smaakprofiel waar je u tegen zegt! Naast de prachtige citroenaroma's krijg je zeker bij de eerste happen ook duidelijk een bittertje van de grapefruit. En dat alles dan niet piano maar met een luid fortissimo. De smaken spatten van je vork.

We vierden de verjaardag van oudste in gezelschap van zijn 88-jarige grootvader. De dokter had hem aangeraden, in het herstel van een vervelende infectie die eten lastig maakt, om veel citroen te eten. Toen ik dus een snelle taart moest bakken dacht ik als eerste aan die twee biologische citroenen die er al waren. Te weinig voor een klassieke "tarte au citron". Dat recept vraagt om vier citroenen. Maar er lag nog een flink bittere en zure grapefruit op de fruitschaal.


De weegschaal hielp om erachter te komen dat een halve grapefruit in dit geval ongeveer evenveel sap opleverde als een hele citroen. Dat kwam mooi uit! Ik liet de grapefruitschil weg, want de grapefruit was niet biologisch geteeld.


Je maakt een standaard gehakt deeg. Het moet wel echt voorgebakken worden, verzwaard met bakbonen. Anders loop je kans dat het deeg te veel omhoog komt of dat de randen zakken (zie foto). Dat deden ze nu ook wel een beetje. Lastig als je een erg vloeibare vulling hebt. Ik maak dan van de deegresten een klein extra taartje om de rest vulling kwijt te kunnen. Zo kom je altijd uit.


Tegenover het gedoe met blindbakken staat bij dit recept het voordeel dat de custard voor de vulling geen enkele voorbereiding vergt anders dan even roeren met de garde. Je roert de eieren los en voegt sap, suiker, slagroom en citroenschil toe. Het zag er ontzettend leuk uit met die losse stukjes uit de grapefruit. Daarom heb ik het sap niet gezeefd. Doe dat wel voor een egale taart.


Dan is er nog even de heikele kwestie van het vullen. Sommige recepten raden aan om de vulling over te doen in een schenkkan. Het is sowieso aan te raden om met het vullen te wachten tot de vorm op het rek in de oven staat. Ik gebruikte geen schenkkan, maar volstond met de soeplepel. Dat ging prima. Er bleef inderdaad net genoeg vulling over voor het kleine taartje.


...dat ik heerlijk in het novemberzonnetje van dit prachtige Staffordshire-bordje oppeuzelde met vriendin D. Het was tijdens het transport scheefgezakt, dus bij deze: let erop dat de taart goed staat tijdens het afkoelen!

Tarte au citron met grapefruit-blosjes
voor een taart van 23 cm doorsnede waar je zeker 10 of 12 punten uit haalt.

Ingrediënten
deeg:
175 gram bloem
100 gram boter
25 gram suiker
Eigeel en een eetlepel eiwit
Snufje zout

vulling:
5 eieren
225 gram suiker
280 gram sap van twee citroenen en een grapefruit
Geraspte schil van twee citroenen
125 ml slagroom

Bereiding
1. Warm de oven voor op 180 graden. Bereid een gehakt deeg. Laat het zo nodig even rusten en bekleed een 23cm taartvorm met losse bodem. Zet even in de vriezer als je de tijd kan missen (10 minuten). Bak de vorm een kwartiertje met bonenvulling en daarna nog tien minuten zonder vulling tot het deeg goed doorgebakken is.
2. Roer de eieren los en voeg suiker, sap, rasp en slagroom toe. Zet de vorm op het rek in de oven en schenk de vulling erin. Bak de taart in 25 tot 30 minuten gaar. Het midden mag nog wat wiebelig zijn. Twijfel je over de bodem, geef dan nog 5-10 minuten extra onderwarmte. Laat de taart rustig afkoelen. Hij stijft dan op.


2 opmerkingen:

  1. Fijn blog, geweldig!
    Groetjes.
    Natalia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Natalia! Er zijn zoveel blogs, iedereen heeft net weer even zijn eigen benadering. Heel erg leuk om van een lezer terug te horen dat wat ik hier schrijf aankomt. Daar doe ik het uiteindelijk toch voor. Om te delen.

    BeantwoordenVerwijderen