4 november 2014

Kip Radegonde

Kip Radegonde is gemarineerd in mosterd, Provencaalse kruiden en olijfolie. Ze wordt geserveerd in een roomwijnsaus met ui en champignon of andere groente. Het recept plopte op in het hoofd van mijn schoonvader W, toen hij door Sainte Radegonde reed. Er zijn wel zes dorpjes in Frankrijk vernoemd naar deze zesde eeuwse heilige, Radegundis, koningin der Franken.


En wat zegt Wikipedia: "Wanneer ze werd heilig verklaard, is onbekend, maar ze werd een tamelijk populaire heilige in Frankrijk. Ze is de patrones van de vrouwelijke koks." Haha! Ja, die ingevingen van W zijn lang zo toevallig niet als ze lijken. En ik weet me goed beschermd met zo'n patrones.


Nou waren mijn schoonouders zo lief om ons uit te nodigen voor een zonovergoten oktoberweek in hun stulpje in de Lot. Het was magnifiek. De rust, de omgeving, de zon, de blauwe lucht. De omgeving bestaat vooral uit rijk, rustig agrarisch land. De meeste oogsten waren al van de akkers gehaald. We wandelden, lazen, en vermaakten ons met de hondjes.


Uit de grote eik achter het huis kwamen de eikels waarmee de jongens hun zelfgesneden katapulten en kruisboog konden laden. En ja, dan moest er toch ook nog gekookt worden. Dat doe ik vaak als we samen zijn, is zo gegroeid, maar W stond erop om ons ook een keer op zijn kip Radegonde te tracteren. Het was heerlijk, zelfs onze kipweigeraar smulde mee.


Kip kan kort gemarineerd worden, maar langer is vaak lekkerder. De hoeveelheden zijn allemaal bij benadering. Ik heb yoghurt gesuggereerd om de olijfolie wat aan te vullen, mocht je op de calorieën willen letten.

Kip Radegonde

Ingrediënten
500 gram kippedijen, naar wens heel, in repen of stukjes

voor de marinade:
4-8 eetlepels olijfolie (of een mengsel van olijfolie en yoghurt)
2 volle eetlepels scherpe fijne mosterd
1-2 el provençaalse kruiden
knoflook, fijngehakt
zout en peper

wat geklaarde boter of olie
twee uien
250 g champignons
scheutje witte wijn
scheutje room of crème fraiche

Bereiding
1. Meng alle ingrediënten voor de marinade. Laat het vlees minstens een half uur marineren. Langer kan ook, zet het vlees dan overnacht goed afgedekt in de koelkast.
2. Bak de kip kort aan in heet vet. Neem hem uit de pan. Bak dan de ui aan met de champignons. Als de ui glazig is kan de kip terug in de pan. Breng op smaak met peper en zout. Blus met wat wijn, schenk wat room bij en laat stoven tot de kip goed gaar is, nog een minuut of tien.
3. Serveer met goed droog gekookte Basmatirijst. Een simpele groene salade smaakte er goed bij.

Het is goed thuiskomen zo....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten