16 november 2014

Kruidnoten ongemerkt volkoren


Tijd voor kruidnoten! Het wemelt al van de recepten. Ik heb het toch even uitgeschreven omdat ik 100% volkoren meel heb gebruikt, en omdat ik mijn eigen speculaaskruiden maal. Ik vond het opvallend dat dit nou koekjes zijn waarin je ongestraft van witte bloem kunt afzien. Volkoren kruidnootjes zijn echt even lekker. En ja, die zelfgemalen specerijen, dat hoef ik niet uit te leggen natuurlijk, wat dat voor de smaak doet.


Het deeg krijgt een extra tikje van de stroop. Daardoor worden je noten iets minder bros. Ze worden zeker niet taai, maar het is net een wat zachtere structuur. Het beste is het om het deeg een of twee dagen in de koelkast te leggen zodat de smaak van de specerijen goed in kan trekken. De  deegbereiding is standaard voor een gehakt deeg.


Maak niet te veel deeg, want het kan nogal tegenvallen hoe lang het rollen van de kruidnootjes duurt. Zeker als de kinderen inmiddels vertrokken zijn om iets leukers te gaan doen sta jij anders nog een uur te rollen. En hoe kleiner, des te lekkerder. Wij gebruiken een deegsnijder om de nootjes van gelijke grootte te krijgen.


Dan is nog de vraag, gaan we mee met de mode? In dat geval worden de noten van een laagje chocolade voorzien. Ik las in het Parool dat die chocoladelaagjes mede ingegeven waren door de prijs van specerijen. Inderdaad zag ik dat veel kenmerkende specerijen ontbreken bij de inhoudsopgaves. Zelfs in de duurste supermarktnootjes zit alleen maar kaneel en anijs. Vooral kruidnagel, maar ook nootmuskaat en foelie zijn te duur voor de bulkbakkerijen. Je zou dus kunnen zeggen dat lekkere nootjes geen chocolade behoeven. Maar ja, de mode he.


En dan de laatste vraag. Voor welk feest bak ik deze nootjes? Ik bak deze kruidnootjes voor een feest dat uiteindelijk in de kern over geven, ontvangen en delen gaat. Over vrijgevigheid, caritas. Naastenliefde. Zo mooi hoe wij de de donkere dagen van het jaar gebruiken om onze kinderen aan de hand van ontvangen te leren hoe mooi geven kan zijn. En hoe geven aan de wortel van onze gemeenschap ligt.


Volkoren kruidnoten

Ingrediënten
250 gram meel of bloem (wij gebruikten volkoren speltmeel en tarwemeel)
1 theelepel bakpoeder
80-100 gram rietsuiker
grote eetlepel speculaaskruiden (1 eetlepel kaneel, vers gevijzeld met halve theelepels anijs, gember, piment, kardamom, nootmuskaat en kruidnagel)
klein mespuntje zout
100 gram boter
3 el Zeeuwse keukenstroop of schenkstroop
2 el melk (naar geleide)

Bereiding
1a. Gehakte variant: Meng alle droge ingrediënten op je aanrecht. Leg de koude of halfzachte boter erop en knijp de boter door de bloem en suiker. Als het een kruimelig mengsel is geworden kun je de stroop, eventueel wat verwarmd, en de helft van de melk in het midden schenken. Snijd erdoorheen tot de stroop wat verdeeld is en vorm daarna snel een deeg.
1b. Geroerde variant: roer de zachte boter en suiker een aantal minuten. Meng ondertussen de bloem met zout, kruiden en bakpoeder. Roer ze samen met de melk en stroop (de laatste zo nodig iets verwarmd) tot je een deeg krijgt dat net bijelkaar blijft.
2. Het deeg moet een uur rusten in de koelkast, maar als je haast hebt kun je meteen door. Wil je een meer uitgesproken specerijensmaak, laat het dan 24 uur rusten. Draai bolletjes ter grootte van een knikker. Ze rijzen nog behoorlijk en lopen wat uit. Zet ze op een blik en bak 10-12 minuten bij 180 graden hetelucht. De baktijd komt heel nauw dus controleer vanaf 10 minuten. Kruidnoten verbranden snel doordat ze zo klein zijn. Haal ze uit de oven als de onderkant gekleurd is. Ze kunnen nog een beetje zacht zijn maar als je erop drukt geven ze als geheel mee en niet meer een kuiltje voor je vinger. Dat is het teken dat ze klaar zijn. Na het drogen zijn ze dan helemaal hard, ze garen nog door op het rek.
 

Kruidnoten en gevulde speculaas gebakken? Dan door met de surprises! Hier wordt een stoomboot gebouwd...

2 opmerkingen:

 1. Goed idee omvolkorenmeel te gebruike! Ik heb vorig jaar pepernoten met half speltbloem gemaakt (http://www.growntocook.com/?p=3049 ), maar 100% volkoren lijkt me nog beter. Mijn speculaakruidenmix is iets anders (kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gember, anijs, koriander en een beetje witte peper) maar kardamom erbij lijkt me ook een goed plan voor dit jaar. Bedankt voor de inspiratie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Vera, ja, als je eenmaal goede kwaliteit volkoren meel gevonden hebt dan is het experimenteren een kleine stap.

   Ik ga zeker ook een keer jouw specerijenmix proberen!
   Verder wilde ik reageren op jouw peren, zo leuk om ze zo licht te bereiden. Maar het lukte niet om die reactie geplaatst te krijgen. Ik vond die link van de Hungarian Pantry ook zo geweldig leuk.

   Verwijderen