19 november 2014

Stoofperentaartje


Twee kilo stoofperen, niet veel ander fruit in huis en een verjaardag in het weekend... zo kwam ik tot dit elegante taartje. Het recept komt uit een Frans kookboek en was voor Normandische appeltaart. Nou heb je in Normandië heb je heel veel appels, en ook heel veel recepten voor Normandische appeltaart. Maar goed, in november is de keuze aan fruit wat beperkter, dus naast de Tarte au citron met grapefruit-blosjes heb ik deze taart gebakken.

Het recept stamt uit het kookboekje bij mijn Magimix. Ook alweer 15 jaar oud. Heel erg slecht vertaald, dus het was een puzzeltje. Maar het is de moeite waard. Zowel met verse appels als met stoofperen is het een heerlijk taartje. De peren waren erg zoet van zichzelf. Gieser Wildeman is een soort die je zonder extra suiker kunt stoven. Bij ander fruit moet je misschien wat aan het suikergehalte sleutelen.


Je begint met het opkloppen van drie eieren met de suiker en bereidt daarna een simpel geroerd deeg. In het origineel worden de eiwitten apart geklopt. Met een sterke keukenmachine is dat niet meer nodig, dus die stap vind je niet bij mij. Er gaat maar weinig boter in het deeg, maar dat wordt goedgemaakt door 200 ml crème fraîche. Het was mij wat te veel van het goede, dus ik heb de crème fraîche met magere kwark gemengd. Wel een echt Normandisch ingrediënt natuurlijk, die crème fraîche. Roer hem goed los voordat je hem aan het deeg toevoegt. Zo voorkom je dat je teveel lucht kwijt raakt doordat je de klontjes nog moet stuk roeren.


Dit soort deeg, zeker met nog fruit erin, levert dat heerlijk custard-achtige cakegebak op. Heerlijk vochtig tussen het fruit, maar wel droog en gaar. Ik had wat anijs gebruikt om de smaak van de peren te ondersteunen. De keuze is natuurlijk eindeloos. In het origineel worden plakjes appel eerst kort gebakken en met Calvados geflambeerd. Ook niet verkeerd!


Stoofperentaartje

Ingrediënten
3 eieren
100 gram suiker
100 gram bloem
50 gram maizena
snufje zout
wat gevijzelde anijs
50 gram gesmolten boter
200 gram mengsel crème fraiche en kwark
500 gram gestoofde peren

Bereiding
1. Warm de oven voor op 175 graden. Snijd de gare peren in plakjes. Roer de eieren schuimig met de suiker. Voeg dan de bloem, maizena, zout, anijs, boter en creme fraiche/kwark toe en schep voorzichtig om tot het een mooi beslag is geworden. 
2. Giet het beslag in een ingevette vorm van 26 cm doorsnede. Steek de perenplakjes erin en bak 35-45 minuten af. Serveer lauwwarm of koud. Lekker met slagroom met een tic!

2 opmerkingen:

  1. Oeh dit ziet er echt super lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Manon, en het is ook heel snel. Zo handig! Ik denk wel dat het er nog leuker uitziet met rode peertjes.. hoewel, de appelvariant had ook een leuk smoel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen