28 november 2014

Naan uit de oven met groentela-curry


Foodblogswap november: deze keer mocht ik koken van een bijzondere blog. Jacqueline van Jax Thermomix Recepten stopt enorm veel energie en liefde in de maaltijden. Ze kookt en bakt op twee plaatsen, thuis en in een vakantiehuisje op de Veluwe. Maar altijd met haar getrouwe hulp, de Thermomix. Dat is een keukenmachine die ook verwarmen kan. Op haar blog is keus te over. Veel warme maaltijden, maar ook heel veel en heel lekker gebak.


Deze broodjes, een gistdeeg met yoghurt, leken me een prima idee voor een snelle maaltijd. Het deeg moet 2 uur rijzen, maar in mijn boek kan dat ook 1 uur of 3 uur zijn. Ik maak het deeg dus op een moment dat mij uitkomt (in dit geval voordat ik jongste van school haalde en even de stad in ging..) en bak het later af.


Erbij een snelle groentela-curry. Je bakt een ui met de al dan niet zelfgemaakte currypasta naar keuze, of knoflook, peper en wat garam masala, voegt daarna alle groente in blokjes toe, blust met wat water. Dan een half blikje tomatenstukjes en een klein blikje kokosmelk. Even stoven tot het gaar is. Vlees of tofu kan erbij, ik had nog gare bonen (een lichtgespikkelde soort van de Lidl Spaanse weken). Aan groente gebruikte ik een zoete aardappel, een paar kleine Rosevalaardappels, ui, prei, een restjes koolrabi, wat wortel en twee flinke handen boerenkool. In verschillend formaat blokjes gesneden zodat je beter ziet wat je eet.


Een laatste opmerking: naan is een standaardbrood in een grote regio (het Zuiden van Azië). Er zijn dus ontzettend veel recepten. Plat brood is een heel oude broodsoort. Oorspronkelijk op hete stenen of platen gebakken, is dit de makkelijkste manier om deeg al dan niet met een rijsmiddel smakelijk te verwerken. Ik zou dan ook zeggen dat dit handige platte broodjes zijn, maar verder claim ik geen enkele authenticiteit. Ik heb het recept veranderd, minder melk en meer yoghurt,omdat dat beter bij mijn planning paste. Het ging er in ieder geval heel goed in de bij de heren, dus laat je niet door authenticiteitsoverwegingen weerhouden van deze lekkere snelle broodjes. Jacqueline, bedankt voor de inspiratie!

Naan van Jax

Ingrediënten
250 gram yoghurt (ik nam Griekse)
30 ml melk
4 gram gist
5 gram zout (standaard theelepel, 5 ml)
400 gram bloem (ik nam een mengsel van speltbloem, patentbloem en een restje semolina)
1 ruime theelepel ghee (of gewone boter)

Bereiding
1. Warm de yoghurt en melk op tot kamertemperatuur. Meng dan alles en kneed een soepel gistdeegje. Laat twee tot drie uur rijzen.
2. Warm de oven voor op 200 graden. Vorm, zonder veel met het deeg te werken, vier platte driehoekige broden en bak ze in een goed hete oven in 15-20 minuten af. Het helpt om een pizzasteen te gebruiken, of om de broodjes in ieder geval op de gloeiend hete voorverwarmde bakplaat te leggen. Dat geeft een betere rijs.

Opmerking - dit deeg leent zich ook voor dun rond uitrollen en om en om bakken in een droge, goed voorverwarmde koekenpan met dikke bodem.

in de pan gebakken1 opmerking:

  1. Leuk artikel, Sophie! Blij dat de broodjes gelukt zijn. Ik moet nog steeds beginnen met de foodblogswap. Komt dit weekend, valreepwerk deze maand. Groetjes, Jacq

    BeantwoordenVerwijderen