24 september 2014

Andijviesoufflé


Soufflé. Geblazen. Niet 'opgeblazen'. Dat is gonflé. Maar goed, soufflé dus. Geblazen andijvie in dit geval. Ook dit gerecht past weer in mijn project bladgroenten. Ik koop spinazie, andijvie of boerenkool en ik probeer er geen stamppot van te maken. Inmiddels heb ik al een hele lijst pakketjes, pastasauzen en pannekoeken op de blog staan, maar ik blijf zoeken naar nieuwe recepten.


Het was echt een verrassing toen we de soufflé proefden. Dat het zoveel uitmaakt hoe je groentes bereidt! Met iedere hap proefde je de lucht, de structuur was totaal anders dan van een andere ovenschotel. Daarnaast was de smaak rijk door de boter en het ei, en verfijnd door nootmuskaat en de eigen bittere smaak van de andijvie. Die laatste was maar heel beperkt en voegde zich goed in de andere smaken. Kortom, ik raad echt aan om dit een keer te proberen. Lijkt het je een beetje link, begin dan eens met kleine eenpersoonspotjes. Dat rijst wat makkelijker dan een grote soufflé.


Voor deze soufflé maak je een dikke bechamelsaus, lekker op smaak gebracht met zout, peper en flink wat versgeraspte nootmuskaat. . Daarna wordt de saus verrijkt met eigelen en geraspte kaas. De lucht wordt er in geblazen door middel van geklopt eiwit. De groente heb ik kort laten slinken en na het garen nog wat fijner gesneden zodat er geen lange slierten in zitten.


En dan moet het geheel gaan blazen in de oven. Zo apart. De eerste twintig, vijfentwintig minuten zag ik niets bijzonders en opeens, poef! gaat ie dan de hoogte in. Alleen al daarom is het de moeite waard om dit recept een keer te doen. Toveren met een eitje in de oven!

 
Combineer de soufflé met wat andere componenten voor een volledige vegetarische maaltijd. Bedenk daarbij wel dat mensen op de soufflé moeten wachten en niet andersom: dan stort hij in. Bovendien is het een spektakelstuk, dus hij moet de volle aandacht krijgen. Niet geschikt voor een tafel met schalen met hapjes dus. De soufflé past eerder in een gangenmenu. Ik serveerde nu met wat komkommersalade, voor de kleur zou je ook nog wat andere rauwkost erbij kunnen serveren.


Andijviesoufflé
voor vier personen

Ingrediënten
400 gram andijvie
50 gram boter
65 gram bloem
400 ml volle melk
zout en peper
flink wat versgeraspte nootmuskaat
100 gram oude kaas, geraspt
4 eigelen
4 eiwitten
mespuntje zout


Bereiding
1. Warm de oven voor op 180 graden en vet een (liefst ronde) vorm in (van minimaal 2,5 liter). Snijd de andijvie in fijne reepjes en laat snel slinken in een pan met deksel erop. Snijd nog wat fijner, knijp het vocht uit en laat wat afkoelen.
2. Maak een bechamelsaus met boter, bloem en melk. Laat even doorkoken (de saus is erg dik). Breng goed op smaak met zout en peper en versgemalen nootmuskaat. Laat wat afkoelen.
3. Rasp de kaas. Splits de eieren. Klop de eiwitten goed hard met een mespuntje zout erbij.
4. Roer de bechamel en andijvie door elkaar. Voeg een kwart van het eiwit toe, roer voorzichtig, en spatel dan de rest van het eiwit erdoor. Dit hoeft niet helemaal onzichtbaar te worden, een paar witte strepen is geen bezwaar.
5. Bak ongeveer een half uur tot de soufflé mooi gerezen is. Als je een glazen vorm gebruikt kun je het bakproces beter volgen. NIET de ovendeur openen. Zorg dat het gezelschap aan tafel zit voordat de soufflé geserveerd wordt. Serveer meteen met wat salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten