17 september 2014

Gekruide pruimen-minitaartjes


Soms is bloggen schrijven tegen de klok. Zo rond mijn verjaardag, begin september, eten wij altijd pruimentaart. En nu ik dit schrijf, midden september, liggen er nog steeds pruimen uit Nederland op de markt. Daarom op de valreep nog een recept om van die laatste, supersappige pruimen te genieten. Ik kocht ze gisteren voor 1,25 euro per kilo op de markt.


Ze zijn groot, sappig met mooi geel pruimenvruchtvlees. Goed zoet ook. Maar wel zo sappig dat zomaar een pruimentaart bakken geen goed idee is. Die zou verdrinken. Ik ging eerst maar eens op zoek naar het verhaal achter deze pruimen, die naar de bevreemdende naam "Lazoet" luisteren.


Het blijkt om een nieuw concept te gaan. Een verzameling van rassen die gezamenlijk een levertijd van 12 weken mogelijk maken. Daarmee zijn ze weer interessant voor supermarkten die niet zitten wachten op een opeenvolging van verschillende rassen. Waarom, waarom en wat ontzettend jammer van al die mooie kleinere rassen, heren en dames 'retailers'?? Nou ja, we doen het er maar mee. Ik koop de kleine rassen ook, bij de Landwinkel bijvoorbeeld. Ik ben wel blij dat met dit soort teelt- en marketingtrucs de Nederlandse pruim bereikbaar blijft via de supermarkt.


Ik vond een recept op het fantastische blog "5 second rule" dat ik ombouwde naar mijn voorraden. Je maakt een simpel deeg dat je plat drukt in de vorm. De hoeveelheden zijn voor een vorm van ongeveer 600 cm2. Dat is mijn brownievorm. Rond kom je op een vorm van 28 cm doorsnee. De Echte Truc zit hem in het scheiden voor het bakken. Je bakt de pruimen apart en combineert ze pas naderhand met het deeg. Voor de pruimen nam ik een rechthoekige glazen vorm die naast de brownievorm in de oven past. Wat kaneel, een pietsie suiker én versgemalen kardamom mogen de pruimen vergezellen.


In veertig minuten zie je de pruimen van groengeel via kanariegeel verschieten naar het kleurenplaatje hierboven met die prachtige verzadigde oranjegele tint, naast donkere schillen en mooi rood sap. De bodem bak je iets korter, die heeft aan 25-30 minuten echt genoeg. Je laat hem volledig afkoelen.


Vervolgens heb je alleen maar de pruimen nodig. Het sap kan je gebruiken voor een lekker toetje of over je ijs schenken. Cheryl van de 5 second rule gebruikt een lepel met gaten erin. Ik heb de pruimen laten uitlekken in een zeef. Je houdt ongeveer de helft van het gewicht over in sap.


Daar vallen leuke dingen mee te doen! Maar terug naar onze koek. Die is intussen helemaal afgekoeld, dus de vulling kan erop. Ik had naar verhouding wat meer pruimen dan het oorspronkelijke recept. Het resultaat vond ik prima. Het moet eerst nog overnacht opstijven voordat je het goed in punten of blokjes kunt snijden.


Vol verwachting zette ik het mes in de koek. Het snijden ging goed, de bodem was nog flink hard. Het bezoek liet er weinig van over, maar toch genoeg om te proeven dat ze ook twee dagen later nog lekker zijn. De bodem wordt langzaam een klein beetje zachter maar nooit taai of echt zacht. De smaken van pruim en specerijen lijken nog wat sterker te worden.Nu kan ik dus vergelijken tussen de compote die ik maakte van overrijpe pruimen begin augustus en deze koekjes/taartjes. Bij de eerste liet ik expres alle smaakmakers weg, bij de taartjes waren het kaneel, kardamom, suiker en boter die de pruimen in het zonnetje moesten zetten. Het is allebei lekker, er is voor allebei een plaats en een tijd. Maar je moet toch wel voor de winter begint een keer pruimen met kaneel en kardamom gegeten hebben. Nu kan het nog! Dus red die pruimen uit hun doos, en die kardamompeulen uit het potje waarin ze al zo lang hebben liggen liggen....Gekruide pruimen-minitaartjes

1 kilo pruimen, ontpit en in vieren
2 eetlepels suiker
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel kardamom, gemalen
een paar kleine klontjes boter

110 gram zachte boter
100 gram lichtbruine basterdsuiker
225 gram speltbloem (gewone bloem kan ook, speltbloem vind ik lekkerder)
een flinke snuf zout
poedersuiker

1. Warm de oven voor op 175 graden. Meng de pruimen in een licht ingevette ovenschotel met suiker en specerijen. Leg de klontjes boter erop. Laat in 40 minuten garen.
2. Roer de boter en suiker samen, kneed er daarna de bloem en het zout doorheen. Dit kan met de bisschop in de machine, of met de hand. Druk dit plat in een ovenschotel van 20x30 cm. Bak in 25-30 minuten gaar (naast de pruimen).
3. Als alles helemaal afgekoeld is, kun je de bodem met de uitgelekte pruimen (dus zonder het sap) bedekken. Laat dit onafgedekt een nacht in de koelkast staan. Snijd daarna stukjes en werk ze af met poedersuiker.


2 opmerkingen:

  1. Pruimentaart - altijd lekker! Ik houd het meest van een "Kuchen" met een kruimellaag bovenop maar dit lijkt me ook iets om te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat was de verjaardagstaart van mijn jeugd. Maar wij hadden kwetsen, die zie ik nu nergens meer. Ken je ze, die harde vruchten die je alleen maar gebakken kan eten? Ideaal. Zo jammer, daar zou ik nou een boom van planten :-). Ze lopen niet uit dus je kunt ze gewoon op een normaal korstdeeg bakken. Als je zag hoeveel vocht er uit deze pruimen kwam!

    BeantwoordenVerwijderen