2 september 2014

Gebakken courgettesnippers


Dit recept heet eigenlijk "geraspte uitgeknepen gebakken courgette". Maar zo wou ik die blog dan toch weer niet noemen. Deze blog gaat over goed nieuws. Goed nieuws is overal, slecht nieuws ook trouwens, maar ik wilde het nu even over goed nieuws hebben. Ik was weer op mijn werk en toen lag er een lange courgette op mijn bureau. Langer dan de supermarktvarianten. Dat zie je meteen. Hij kwam dan ook uit de moestuin. En wel de moestuin van collega Gerrit. Wat een leuke verrassing!


Nou kan je een courgette van Gerrit niet zomaar gewoon ergens insnipperen. Ik vond recepten voor soufflés, voor gebak, voor bruschetta's, voor muffins met pindakaas, enzovoorts enzovoorts. Maar ik koos voor de rasp.


En daarna zette ik de boel weg met wat zout in een zeef. Dat moet even staan, dan kan ik meteen verder gaan met meer goed nieuws. Donderdag hoorde ik dat F weg gaat. Ze was tijdelijk bij ons en al tijden op zoek naar een Echte Baan en jawel, die had ze gevonden!!!! Supernieuws!!!! Grote veranderingen alom, zowel thuis als op het werk want ze gaat vijf dagen werken. Briljant. Ik denk dat het in de keuken door de week bakjeswerk wordt met macaronisausjes enzo, het luxe koken kan dan in het weekend. Courgette raspen zit er een beetje tussenin.


Het andere goede nieuws was dat een andere collega na een aantal jaren doorgroeit naar een andere functie bij een andere organisatie. In het bedrijfsleven. Dus. Maandje op vakantie en twee collega's gaan weg naar ander werk. Zou het dan toch echt gaan aantrekken allemaal? Ik hoop het zo voor al die mensen die aan het zoeken zijn momenteel.


Ik kneep ongeveer de helft aan gewicht uit de courgettes na een kwartiertje. Gebruik niet te veel zout, want de zoute smaak blijft wel duidelijk te proeven. Het zout gaat niet helemaal weg met het water. Bak de courgette in een lepeltje boter en olie tot hij duidelijk kleurt. Af en toen flink schrapen. Het duurde ongeveer tien minuten. De courgette heeft een mooie steviger structuur en een duidelijke smaak en beet.


En toen kwam de vraag. De vraag waardoor ik dit behoorlijk simpele bijgerecht toch ga bloggen. "Wat heb je erbij gedaan?". Nou, niets. Zout, boter en olie. Verder niets. En wat tijd. En ik heb wat tegen de lezers aan zitten babbelen over goed nieuws van de werkvloer.


Probeer het een keer uit, zou ik zeggen. Al moet ik wel één slag om de arm houden. En dat is die moestuin van Gerrit. Wie weet op wat voor grond Gerrit die groentes verbouwt. Hoe hij ze verzorgt. Is hij misschien de beste courgettefluisteraar van het Groene Hart??

Gebakken courgettesnippers

Bereiding
Rasp de courgette, zet licht gezouten weg in een zeef. Knijp na een kwartiertje flink uit en bak de snippers in wat boter met olie tot ze bruin beginnen te kleuren. Ongeveer tien minuten. 

Opmerking
Nadat ik deze courgette had gemaakt kwam ik de bereidingswijze tegen in een kookboek van Heidi Swanson. Zij serveerde het niet als bijgerecht maar als pastasaus. Daar kan dan nog het een en ander bij naar smaak (kaas, noten, peper, iets anders roods).
2 opmerkingen:

  1. Ah! Dit zou nog wel eens een uitkomst kunnen zijn voor de mega opbrengst van onze courgetteplant..... Simpel en snel, daar hou ik wel van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Es, met dat uitknijpen scheelt het de helft aan gewicht. Een goede start als je veel courgettes kwijt moet! En jouw courgettes zijn vast minstens zo lekker als die van collega Gerrit..

    BeantwoordenVerwijderen