7 juni 2014

Hollandse garnalen - hoe je ze kunt eten

Olijfolie, citroensap, peterselie, zout en peper op een zelfgebakken boterham

Garnalen. Wat zit daar toch een smaak aan! Als enige garnaleneter in ons gezin koop ik af en toe een onsje, of twee, en dat verorber ik dan keurig binnen de 24 uur dat ik een geopende verpakking kan bewaren. Bij voorkeur simpel aangemaakt op een verse zelfgebakken boterham.


Maar nu ging dat niet lukken. Ik kreeg in de #Foodybox maar liefst twee ons gepelde en ook nog een half pond ongepelde garnalen. Daar moest ik iets anders op verzinnen. Natuurlijk had Robert Kroon van het PR-bureau dat de Foodybox organiseert ook nog uitdagend gevraagd of we leuke nieuwe recepten konden bedenken voor garnalen?

bouillon voor risotto of soep

Nou kan je van ongepelde garnalen een heerlijke bisque, een geconcentreerde garnalensoep maken. Of je kan ze schillen en er een bouillon van trekken die je weer combineert met de garnalen in een soep of risotto. 


Gepelde garnalen kan je gebruiken in een salade of een warm gerecht. Ik heb het allemaal overwogen. De salade heb ik ook gemaakt, fris met een zoetje van mango. Te serveren met brood of crackertjes, of zoals mijn moeder deed, in gehalveerde lege tomaten. Ook lekker.....

Weer die zelfgebakken boterham, mayonaise, citroensap, peterselie, peper en zout
..bijna zo lekker als die boterham. Daarop garnalen, groene kruiden, citroensap, peper en olijfolie of goede mayonaise. Daar kan geen enkel recept tegenop! Sorry Robert, en sorry, Nederlands Visbureau.
  
Garnalensalade

200 gram gepelde Hollandse garnalen
100 gram mango in kleine stukjes
een half bosje peterselie, fijngesneden
50 gram appel in blokjes
eventueel twee hardgekookte eieren, ook in blokjes
twee lenteuitjes, gesnipperd
sap van een kleine halve citroen
2 el yoghurt
3 el mayonaise
zout en peper
wat chilivlokken of druppels hete saus zoals Tabasco

Meng alles en laat het even in de koelkast doortrekken. Serveer gekoeld bij een buffet of bij de borrel met toastjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten