25 juni 2014

Tuinbonensoep


Tuinbonen hebben een uitgesproken smaak. Toch, of misschien juist daarom is het altijd weer een mooi moment als ik ze op de markt of bij de boer zie liggen. Dan is het weer zover. Ik probeer in die week snel tijd te maken voor het doppen, vers zijn ze het lekkerst. Lekker buiten in het zonnetje. De weergoden werkten enorm mee in dit weekend van de langste dag.


Mickey de buurkat was ook weer van de partij. Hij houdt van aardappelschillen, en bij de asperges was hij afgelopen maart eveneens zeer hinderlijk aanwezig. Dit weekend bleek dat hij in staat is tot het jatten van tuinboondoppen. Wat hij ermee gedaan heeft, Joost mag het weten. Hij spurtte als een idioot weg.
 

Het recept voor deze soep komt ergens vandaan, ik dacht dat hij letterlijk uit Arabia komt, maar daar gaat het om gedroogde bonen. Ik heb de soep ook wel met diepvriesbonen gemaakt. De smaak van tuinbonen, dat bittere en weeë, combineert mooi met venkelzaad. Het wordt gevijzeld en meegebakken met de uien.


Dat ruikt al heerlijk! Ik bakte nog even een preitje mee. Verder is het rechttoe rechtaan een gepureerd groentesoepje. Voor het pureren haal ik wat van de bonen af. De soep wordt extra lekker met wat dubbel gedopte bonen in ieder bord.


Behalve dat het lekker is werkt het ook mooi als garnering, al dan niet in combinatie met wat olijfolie en een spikkeltje rood naar keuze (cayenne of paprika). Zo kom je snel van groene smurrie in de blender naar een elegant bordje!

Tuinbonensoep
Ingrediënten
2 kilo tuinbonen, gedopt 450 gram
1 ui
wat geklaarde boter of olie
1 eetlepel venkelzaad
1 dun preitje
wat bouillonpoeder
wat olijfolie
wat pul biber of paprikapoeder of cayennepoeder

Bereiding
1. Dop de bonen. Fruit de ui in fijne ringen. Vijzel het venkelzaad en bak even mee. Snijd de prei fijn en laat ook nog even meebakken. Voeg dan de bonen toe en vul aan zodat de groente net onder water staat. Doe er een theelepeltje bouillonpoeder bij. Laat opkoken en gedurende enkele minuten doorkoken tot de bonen net gaar zijn.
2. Haal een bekertje bonen uit de soep. Pureer de overige soep in blender of met staafmixer. Breng goed op smaak en verdun eventueel als je een dunnere soep wilt. Dop de apart gehouden bonen dubbel en voeg ze toe. Maak af met wat olijfolie en/of pul biber.

2 opmerkingen:

  1. Volop tuinbonen uit de moestuin op dit moment - dit lijkt me een heerlijke soep!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, en jullie zijn ook vegetarisch, toch? Ik denk weleens dat soep en groentegerechten het Geheim van een Vegetarisch menu zijn. Meer combineren dan vervangen. Niet alle voedingsstoffen hoeven uit één gerecht of één bron te komen, en met een soep als deze maak je al een goede start.

    BeantwoordenVerwijderen