1 mei 2016

Het oog eet ook mee: foodblogevent mei 2016


Het nieuwe foodblogevent is gericht op alle bewoners van dat grote, steeds maar uitdijende foodblog-universum. Ik wil graag iedereen uitnodigen: van havermoutmeisje tot culi-freak, van hapjeskookmoeder tot bakspecialist, van kookstudent tot vinoloog, van fotograaf-die-ook-schrijft tot schrijver-die-ook-fotografeert. Met "het oog eet ook mee" moet iedere blogger uit de voeten kunnen! Maar eerst terug naar het begin...


Vanuit Ecuador kreeg ik op deze prachtige zonnige zondag van Tessa van Patesserie een mooi compliment. Ze wees ze me aan als winnaar van het foodblog event april met als thema "Pay it forward". De tulband die ik voor de verjaardag van mijn broer gebakken had, en die ik achterliet in het koude maar prachtige Flevopark voor de gasten na mij kreeg zo een feestelijk staartje!


En nu mag ik een nieuw thema voor het foodblog event aankondigen. Ik laat er geen gras over groeien en slinger het onmiddellijk in de foodblogether, zodat iedereen 31 dagen de tijd heeft om een mooie inzending vorm te geven. Op een avondwandelingetje, met nog steeds zoveel zon, kwam het thema me zo aangewaaid. Mijn man en ik waren vorige week in Zwolle geweest. We hadden daar immens genoten... kent iemand het gebouw?


Eenmaal binnen hebben we geen enkele foto meer gemaakt, omdat we gewoon helemaal de Librije-ervaring met al onze zintuigen wilden meemaken. Geen lens of zoeker tussen ons en het eten in. Het eten, de ambiance, de service, de wijn-spijs-combinaties, de inrichting. Het was een totaalervaring die eens te meer onder onze neuzen wreef hoezeer toch het oog ook mee eet. De smaken en combinaties waren geweldig, laat dat duidelijk zijn, de manier van serveren ook, maar al het eten zag er ook nog eens fantastisch uit. Ik ga geen voorbeeld geven, want dan moet ik het hele menu langslopen. Alles was even mooi. Oh en, het ontbijt...


Nu ja, het thema wordt dus: het oog eet ook mee. Ik was geïnspireerd door die ervaring in Zwolle, maar ik heb er bij het selecteren van het thema ook acht op geslagen dat iedereen mee kan doen. Is dit thema een aanleiding om dat ene recept dat toch zo lekker is waarvan je de foto altijd slecht gevonden hebt nog een keer te koken en er wel een goede foto van te maken? Wil je een bijzonder mooi of speciaal ingrediënt in het zonnetje zetten? Of je allermooiste nieuwste bordje? Of dat ene gerecht dat niet alleen heel erg lekker is maar ook nog ontzettend makkelijk spectaculair geserveerd kan worden? Of die ene mooie plek waar je het liefste iedere dag zou eten? Het kan allemaal.


Zoals hierboven al gezegd, ik hoop dat dit thema voor alle bloggers, die elkaar lang niet altijd ontmoeten omdat het zo'n ontzettend brede beweging geworden is, aansprekend genoeg is. Zoek ook geen middle ground maar ga lekker in je eigen hoekje zitten en doe precies waar je zelf zin in hebt. Laat zien hoe in jouw keuken de ingrediënten, de bereiding en de presentatie samenkomen. En bedenk wel, ik wil geen enkele keuken bij voorbaat benadrukken. Het uiterlijk van eten speelt altijd een rol, daarvoor hoef je echt niet naar een driesterrenrestaurant. Neem het thema dus zo breed als je maar wilt. Heel veel plezier allemaal, en ik verheug me op jullie inzendingen!...

DE SPELREGELS:

 • Schrijf een blogpost binnen het thema.
 • Zet de blogpost op jouw blog en zet erbij dat je meedoet met het Foodblogevent Mei 2016. Plaats ook een link naar deze blogpost.
 • Post hier een reactie en zet er ook de link bij naar je artikel op jouw blog.
 • Heb je geen blog maar wil je graag meedoen? Stuur dan een e-mail naar:etenmakenblog {at} gmail{punt} com met je naam, je artikel en foto.
 • Meedoen kan tot en met 31 mei 2016. Begin juni maak ik de winnaar bekend op dit blog, Facebook en Twitter en diegene mag dan het event voor juni 2016 hosten en het volgende thema bedenken.

8 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig thema en leuk ook dat het voor iedereen is. Ik heb nog een hele slechte foto van een heerlijk recept, dus ik weet wat mij te doen staat. Ik maak het nog een keer (o, wat een straf!) en ga er een leuke blogpost aan wijden. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een heel leuk thema en een heel leuke uitdaging. Mijn blogpost staat inmiddels online: http://culi-sandra.nl/koolvis-met-parmaham-en-pesto/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is te gek Sandra, je oude foto. Wat fijn dat Google hem voor ons allemaal bewaard heeft :-). Bedankt voor je inzending!

   Verwijderen
 3. Goedemorgen Sophie,

  Frisch und froh aufgestanden en uitkijkend over het permanente blauw ben ik in de pen geklommen om iets te schrijven voor het foodblogevent. Heel veel succes met jouw taak als gastvrouw. http://gereonskeukenthuis.nl/blog/foodblogevent-mei-oog-eet-ook-mee/
  Fijne dag Gereon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Sophie, hierbij mijn inzending: http://www.bijnanetzolekkeralsthuis.nl/2016/05/witte-asperges-op-een-bord-van-oma.html.
  Nog steeds geen mooie foto, maar wel op een mooi bord dat met liefde gekozen is voor dit gerecht.
  Groeten Johanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Sophie, mijn inzending is gereed! Je vindt hem hier: http://www.patesserie.com/nl/algemeen/mini-limoen-cheese-cake-foodblog-event-mei-2016/ . Dank je voor het leuke thema, ik krijg steeds meer plezier in het schrijven. Het leuke is dat wanneer ik begin met schrijven onder een thema, ik iets in mijn hoofd heb (hier:goede en slechte foto's) maar dat zodra de vingers het toetsenbord raken het verhaal zijn eigen weg kiest (je moet genieten op het hoogtepunt). Dus dank voor de inspiratie en liefs vanaf de andere kant van de wereld!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Sophie, het is mij toch nog gelukt om een gerechtje in te sturen. Het is een bonengerecht met saliebloemetjes geworden: http://oesters-en-uien.blogspot.nl/2016/05/borlottibonen-met-pancetta-en-salie.html

  BeantwoordenVerwijderen