21 juni 2014

Dille-aardappelen


De nieuwe aardappelen komen nu van dichtbij. Ik las laatst ergens dat het enorm duurzaam is om met nieuwe aardappelen te wachten tot ze uit Nederland komen. Daar zit wat in, vond ik. Ze kunnen maar één keer per jaar echt nieuw zijn en waarom dan niet wachten op Hollandse waar. Maar nu kon het dus. Sinds een paar weken liggen ze weer op de markt.


Dit recept is geïnspireerd op een recept bij Ulrike Westphal van Küchenlatein. Ulrike woont ergens in Noord-Duitsland en blogt al jaren met een heel eigen stijl. Beknopt, bevlogen, geestig en enorm goed onderlegd. Van beroep is ze dan ook voedingstechnoloog. Chemicus om nog wat preciezer te zijn.


Uiteraard leest Ulrike alle kleine lettertjes. Als samenstellingen wijzigen of meer of andere additieven worden ingezet is zij de eerste die dat meldt. Zo is er sinds kort vrijwel geen slagroom meer verkrijgbaar zonder carrageen. Carrageen is een overbodig verdikkingsmiddel dat opromen verhindert. Ik ben er ook op gaan letten. In Nederland bevat biologische slagroom doorgaans geen carrageen.


Maar terug naar die heerlijke aardappels. Met nieuwe aardappels wil je geen ingewikkelde toeren uithalen. Voor dit recept gaar je ze in room en melk (origineel was 100% room) en maak je ze af met dille. Het smaakt zo lekker als het klinkt, en het is ook net zo makkelijk. Wassen, het originele recept scrubt ze met grof zeezout. Ik heb ze wel geschild omdat de schil wat oneffen was. Dan opzetten met het vocht, af en toe omscheppen. Niet te lang laten koken en de dille toevoegen. Eigenlijk gaat het net zo snel als normaal aardappels koken. En toch worden ze net even anders.

 
De toebereiding heeft wel iets weg van de aardappelrisotto die ik een tijdje geleden voorstelde, maar dit gerecht is toch net weer anders. Je proeft de structuur van de nieuwe aardappelen goed doordat ze amper gesneden zijn. De dille maakt het helemaal af. Het was een succes dat we zeker gaan herhalen hier. Wel ga ik het de volgende keer proberen met aardappelen met een dun schilletje. Nu was het lastig om ze goed stevig te houden tijdens het garen.

Dille-aardappelen

Ingrediënten
1 kilo aardappelen
100 ml melk
100 ml slagroom
zout en peper
2 eetlepels dille, gesneden
zout en peper

Bereiding
Boen de aardappelen. Scrub ze met zeezout of schil ze zo nodig. Zet ze op met melk en slagroom en zout en peper naar smaak. Roer regelmatig om en laat ze in 15-20 minuten net gaar stoven. Schep de dille erdoorheen en serveer meteen. Koud de volgende dag is een restje ook heerlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten