30 juni 2014

Kokos-roomboter-koekjes


Een krokante beet, met een zachte botersmaak, gevolgd door een taai maar niet te taai kokoskoekje. Precies zoet genoeg maar niet te zoet. Als Deb van de smitten kitchen met een speciaal aangeraden kokoskoekje komt dan weet je dat het goed zit.


Om te beginnen moest ik op jacht naar kokosvlokken. Intrigerend, nog nooit gebruikt. En ja, dan koop je 250 gram omdat het recept om 240 gram vraagt en dan zie je weer eens te laat dat die Amerikanen altijd eehhh nogal veel koekjes tegelijk bakken? Tant pis. Maar goed. Dan ook maar de voorgeschreven hoeveelheid boter laten bruinbakken.


Dit moet weer afkoelen, minimaal een uur of wat. Handiger is het dus om de boter een dag van te voren te bruinen. Dan hoef je nergens meer rekening mee te houden en kan de zachte boter zo de keukenmachine in.


Het deeg is vervolgens rechttoe-rechtaan geroerd: suiker met boter, en dan worden de andere droge ingrediënten na elkaar toegevoegd. Tot slot komen de vlokken erbij. Dat lijkt even lastig te gaan maar het mengt wel.


Met een vaste maatlepel zet je het deeg op het blik in hoopjes. Het werkt het beste als je ze goed platdrukt. Toch zet ik eerst die hoopjes heel zorgvuldig. Daarmee bereik ik dat alle koekjes even groot zijn, en dus even snel garen.


Links op de foto zie je de bolletjes voor de maatvoering, rechts hoe ik ze de oven in schuif. En hoe komen ze er dan uit? Meer dan zalig, zoals hierboven al omschreven! Ik bakte drie formaten.

IJslepel-eetlepel-ruime theelepel


Aan jou de keus! Dit recept levert ruim anderhalf pond koekjes op, dus het zijn er altijd veel. Of je ze nou groot of klein maakt. Er zitten geen eieren in het deeg, dus je kunt makkelijk een kleinere portie bakken. Dat zou ik je aanraden. De opbrengst was enorm:


Het recept komt van de smittenkitchen, een van de oerblogs van de foodblogbeweging. Ook dit recept is weer een enorme voltreffer. Ik heb het wel aangepast aan de Nederlandse smaak, en vooral de suiker wat gereduceerd.
 
Kokos-roomboterkoekjes

Ingrediënten
220 gram boter
125 gram rietsuiker
100 gram suiker
1 el vanille-extract
2-3 el water
1 tl bakpoeder
175 gram natuurbloem (of gewone bloem)
1/4 tl zout
250 gram gedroogde kokosvlokken (van de notenkraam op de markt)

Bereiding
1. Laat de boter smelten en in ongeveer vijf minuten bruin worden. Vervolgens af laten koelen (inclusief het bruingebrande bezinksel) voordat je verder gaat. Dit duurt ongeveer twee uur in de koelkast, maar kan dus ook een dag eerder.
2. Roer de zachte boter met de suiker een paar minuten in de keukenmachine. Voeg dan het ei en het water toe en laat alles nog even verder luchtig slaan. Voeg tot slot in gedeeltes de gemengde droge ingrediënten en de kokos toe.
3. Zet bolletjes deeg op een blik, flink ver uit elkaar. Druk ze plat en bak ze in een oven van 175 graden af. IJslepel (20ml) 12 minuten, eetlepel (15 ml) 10 minuten, ruime theelepel (7 ml) 8 minuten. Keer zo nodig onderwijl het blik nog een keer als je oven niet zo gelijkmatig bakt.
4. Laat de koekjes nog 1-2 minuten nagaren op het blik en hevel ze dan over naar je afkoelrek. Ze zijn nog zacht en worden pas hard tijdens het afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten