18 december 2013
Spinaziepannekoeken
Zo kort voor Kerst nog even een recept voor een simpele vegetarische maaltijd. Deze pannenkoeken bevatten groente, meel en ei/melk. Een compleet pakket dus. Helemaal alleen liggen ze wat kaal op het bord. Combineer ze met wat rauwkost, eventueel nog wat kaas erop gesmolten of een soepje vooraf. Ze zijn zo machtig dat het hier bij één per persoon bleef. Als je ze klein bakt, kan je ze goed voor een kerstdiner gebruiken (zie aan het eind van de inleiding).
In plaats van erop, eronder of ertussen zit de spinazie bij deze pannekoeken er gewoon in. Ze doen daarmee denken aan de bekende Maultaschen, ook wel 'Herrgottsbscheißerle' genoemd, die in Schwaben in de vastentijd werd gegeten. Ook de maultasche is gevuld met spinazie, vanwege de vasten. Vaak werd deze echter toch met gehakt verrijkt. 'Bescheißen' betekent bedriegen; met de Maultasche kon je dus ook op vastentijden de Herrgott voor de gek houden. Dat hebben deze pannenkoeken niet nodig. Wij eten ook een beetje simpel, deze Adventsweken, in afwachting van het feestseizoen. En zoveel vastenperiodes als Middeleeuwse monnikken hadden hebben wij niet natuurlijk.. maar daar zullen we nu verder niet op in gaan. Terug naar de pannekoeken.
Toen ik de helft van de spinazie door het beslag had leek het al aardig gevuld, maar ook met bijna een pond spinazie erin hield het zich nog prima. Wel heb ik de pan lang voorgewarmd om aanbakken voor te zijn, en het deeg tamelijk eirijk gemaakt zodat er genoeg binding zou zijn.
Op internet vond ik nog een Koreaanse variant, veganistisch, waarbij je verse spinazie mengt met bloem en ijswater, zoveel dat je net wat aanhangend deeg hebt. Zag er leuk uit maar je hebt dan erg veel olie nodig om te bakken. Bovendien wilde ik echt zeker weten avondeten hebben, dus dat experiment bewaarde ik voor een andere keer.
Variatie: Als je nog een vegetarisch kerstgerecht zoekt, zou je van dit soort deeg heel klein pannekoekjes kunnen bakken, in blini-formaat. Serveer ze dan bijvoorbeeld met een puree van zoete aardappel met specerijen, of met blokjes zoete aardappel, en een simpele yoghurt-kruidensaus. Eventueel nog iets knapperigs erbij, zoals wat vers geroosterde gehakte hazelnoten of een zelfgebakken parmesaancrackertje er rechtop ingestoken.
Spinaziepannekoeken
voor een gezin van vier personen
Ingrediënten
3 eieren
100 gram volkorenmeel
100 gram bloem
300 ml melk (kan meer of minder zijn, afhankelijk van aanhangend vocht van de spinazie)
450 gram spinazie, geslonken met
een ui
een teen knoflook
mespunt garam masala, kerrie, ras el hanout of iets anders, zoals oregano
Bereiding
1. Warm een koekenpan met dikke bodem voor op laag vuur. Hier reken ik echt 15-30 minuten voor. Fruit in een andere grote pan (waarin de spinazie past) de gesnipperde ui tot de stukjes wat zacht zijn. Roer ondertussen ei, meel, bloem en het grootste deel van de melk doorelkaar en zet apart. Was de spinazie. Voeg de knoflook toen aan de ui, laat een minuutje bakken en voeg dan de spinazie toe aan de pan. Laat slinken in een paar minuten.
2. Leg de spinazie op twee platte borden om wat af te koelen. Roer daarna door het beslag. Corrigeer de dikte van het beslag eventueel met wat achtergehouden of extra melk. Het moet nog behoorlijk dik maar wel goed roerbaar zijn. Het is nu klaar om pannekoeken mee te bakken. Bij mij lukte dat niet op het volle 30cm-formaat, maar het hoefde ook niet zo klein als drie in een pan. 20-25 cm lukte goed in één keer. Bij twijfel een bord gebruiken om je pannenkoek te keren. Eventueel kun je na het keren wat geraspte kaas op de pannenkoek laten meesmelten.
Ik eindig met een passend winters plaatje, en meteen een reistip voor mensen die een groot gaaf kloostercomplex willen bezichtigen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten