27 december 2013

RestensoepjeDe bakjes restjes in de koelkast riepen om redding: een half blikje tomatenstukjes, twee restjes spaghetti en wat witlofstronkjes. Nu, kort na Kerst zullen bij veel mensen ook heel wat bakjes en bordjes met restjes in de koelkast liggen.


Om soep te toveren gebruik ik dan wat basisspullen: ui, rode linzen. Verder wat smaakmakers: een scheutje wijn en wat specerijen. Met een dergelijke basis kun je eigenlijk niet misgrijpen in een gevulde koelkast na de feestdagen. Met name kleine restjes, die niet meer voor een hele maaltijd dienen of die niet meer een afgepast lunchhapje opleveren, kunnen heel goed in een soep als deze worden verwerkt. Groente, saus, pasta, aardappel, rijst. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ook restjes met een vis- of vleessmaak kunnen net even een duwtje aan de soep geven. Een restje vleeswaren bijvoorbeeld.

Restensoepje de dag voor onze zomervakantie - tomaat, paprika, wortel, en nog wat dingen die ik nu vergeten ben.
Dit recept is niet meer dan een richtsnoer. Laat je niet weerhouden als je andere smaakmakers in huis hebt. Je hebt altijd wel íets in huis, al is het maar wat kaneel, paprikapoeder of kerrie. En het is een heerlijk gevoel, een soort surprise van je eigen koelkast, om in alle hoeken en gaten de bakjes bij elkaar te zoeken en zo een letterlijk éénmalig soepje te koken. Ik zou bijvoorbeeld niet zo snel witlof in een soep gebruiken, maar het was lekker fris tegen de rode peper van de Sriracha. Zo zit er elke keer wel een verrassing in.

Restensoepje

Ingrediënten

basis
Een scheutje olie
Een ui, in kwartringen
Een knoflookteentje, gesnipperd
scheutje Vermouth (of wijn)
100-150 gram rode linzen

specerijen (kan ook wat kerrie of ras-el-hanout of paprikapoeder zijn)
Een paar brokjes steranijs
Twee pimentkorrels
1/4 theelepel komijn
1/2 theelepel koriander

mijn resten in dit geval:
(reken ongeveer 2-300 gram restjes op een liter water en 150 gram linzen)
half blikje tomatenstukjes
Drie stronkjes witlof
Twee restjes spaghetti, in stukjes

Bereiding
1. Fruit de ui. Vijzel de specerijen en fruit ze mee. Laat als laatste de knoflook kort meebakken.
Blus dan met Vermouth. Laat de alcohol verdampen. Voeg de tomatenstukjes en de linzen toe en ruim een liter water. Laat de linzen in tien minuten stuk koken.
2. Snij witlof en pastaresten klein en laat ze nog twee minuten doorwarmen. Breng de soep op smaak met zout, bouillonpoeder en Sriracha of een andere hete saus. Corrigeer zo nodig met water als de soep wat dik blijft.


Wandelen wordt plassen waden met dit warme Kerstweer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten