14 december 2013

Bietensalade met feta en walnotenDe inspiratie voor dit recept komt uit "Three good things" van Hugh Fearnley-Whittingstall. Het is een heerlijk voorgerechtje. Simpel, makkelijk voor te bereiden en juist door zijn eenvoud heel aansprekend. Ook als lunchgerecht geschikt. Maar als je voor Kerst nog een leuk voorgerecht zoekt in zeer passende kerstkleuren; lees vooral verder.


De manier waarop de bieten zijn gegaard alleen al is een reden om dit kookboek er nog eens bij te pakken. Ze worden in gelijke stukken gesneden en met wat olijfolie en knoflook op een blik in de oven gegaard. Ik probeer aluminiumfolie zo min mogelijk te gebruiken, als je een kleinere hoeveelheid gaart kan het in een ovenschotel met een platte bodem van een taartvorm of iets dergelijks erop gelegd. Voor nu bleek dat de aluminiumfolie zo schoon bleef dat ik hem gewoon kon bewaren voor een volgende keer. De bieten garen echt beduidend sneller en zachter doordat er damp onder de folie blijft hangen.


Na ruim een uur vind je dan heerlijk sappige zoete stukken biet terug. Deze schil je, je snijdt ze in plakken en daarmee heb je al de basis van je salade. Ik ben nogal voluit gegaan met de peterselie, dat zou natuurlijk nog wat subtieler kunnen. Feta kun je naar smaak toevoegen. Wij aten dit met volwassenen, dus we hadden het echte schapespul. De kinderen zijn eerder geneigd om het koeienproduct uit de supermarkt te eten. De salade wordt afgemaakt met walnoten en een lekkere dressing. Een van onze disgenoten kon geen walnoot eten, en daarom heb ik de peterselie toegevoegd.


De salade is hier niet netjes opgemaakt omdat er nogal veel tegelijk in de keuken gebeurde, maar je kunt er een keurig net bordje van bouwen.

Bietensalade met feta en walnoot
Ingrediënten
500 gram bieten
3 tenen knoflook, gekneusd
een halve teen knoflook voor de vinaigrette
125-175 gram feta naar smaak
1 eetlepel balsamico-azijn
grof zeezout en peper uit de molen
4 eetlepels olijfolie, evt. gedeeltelijk vervangen door walnotenolie
fijngesneden platte peterselie (toevoeging van mij)
evt. 75 gram walnoten

Bereiding
1. Boen de bieten en leg ze in een ovenschotel of op een bakplaat. Snijd zo nodig grote exemplaren door zodat alles hetzelfde formaat heeft. Besprenkel met twee eetlepels olijfolie en leg de gekneusde knoflooktenen ertussen. Bak afgedekt gedurende ongeveer een uur bij 180 graden.
2. Wrijf voor de marinade een halve knoflookteen fijn in de vijzel met een kwart theelepel grof zout. Voeg de balsamico en 1-2 eetlepels olijfolie toe. Eventueel kun je ook nog wat sappen uit de ovenschaal toevoegen. Verder peper naar smaak. Roer een vinaigrette.
3. Schil de bieten en snijd ze in plakjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en hak ze in grove stukken.

[Tot hier kun je deze salade een dag eerder voorbereiden]

4. Richt bordjes aan met schijven biet, stukjes feta, peterselie en/of walnoot. Schenk de vinaigrette erover en serveer onmiddellijk.

Het boek is overigens voor weinig verkrijgbaar in de Engelse hardback-versie. Daarnaast is nu een nieuwe Nederlandse vertaling beschikbaar. Een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten