1 december 2013

Paprikasaus met kikkerwten en geroosterde aubergines


Wie wil er nou niet in het weekend op de bank hangen terwijl de oven het eten klaarmaakt? Ik kreeg het recept voor een overheerlijke soep van Y, die bijna standaard op zaterdag een bakblik bedekt met paprika, tomaat, ui en tijm in de oven knalt. Na een uurtje maakt zij van het resultaat een heerlijke soep. Wij hadden geen soep nodig, maar een saus voor een rustig avondmaal. Er stond namelijk een machtig toetje op de rol.


De verleiding was te groot om niet toch dat blik in die oven te zetten. Ik had kleine aubergines van de markt die op moesten. Die gingen dus erbij op dat blik, want met een half uurtje in de oven en een beetje olijfolie erop gekwast komen die ook helemaal in hun kracht.


Een voorraad kikkererwten stond nog in de koelkast, ongeveer de hoeveelheid van een normaal blik. Na een half uur waren de aubergines (kleine exemplaren, ze liggen hier in een normaal soepbord) al helemaal zacht en gaar.

Bewaard met kookvocht voor het geval ik hummus zou maken.

Ik knipte de zwarte hoekjes even snel van de groente op het blik en toen gingen ui, paprika en tomaat de blender in. De gepofte knoflooktenen kneep ik uit boven de blender, die had ik met schil en al de oven in geschoven.


Het resultaat was een saus met een schitterende oranjerode kleur, heel anders dan wanneer je alleen tomaten gebruikt. De saus was wat aan de dunne kant als saus maar nog veel dikker dan een soep. Doordat ik er zoveel vulling in deed, zowel de in stukken gesneden aubergine als de kikkererwten, raakte de saus toch goed gevuld.


En dan nog de vraag naar de smaak. Die is heerlijk. Zoet, de rooster-smaak komt goed door en er is een soort fluweligheid die door de olijfolie versterkt wordt. De saus is romig zonder room. Kortom, dit is zeker niet de laatste keer dat we een blik de oven in schuiven. De combinatie met kikkererwten en aubergine past heel goed. Het blijft fris, al is het een bord vol groente. Wij aten het met pasta en kaas (mozzarella of parmesan) voor de liefhebbers.

Paprikasaus uit de oven

Ingrediënten
6 tomaten in kwarten
2 paprika's in stukken
1,5 ui in stukken
4 knoflooktenen heel, ongepeld
wat olijfolie
takje tijm (evt.)

Bereiding
1. Leg alles op een licht ingevet bakblik, druppel er wat olijfolie over en laat het bij 180-200 graden een half uur, of iets langer, garen in de oven. Let op de temperatuur; je wilt niet dat de boel te snel donkere randjes krijgt. Knip de randjes en hoekjes zo nodig af als de baktijd om is.
2. Neem het blik uit de oven en  pureer de inhoud, met uitzondering van de knoflooktenen die eerst uitgeknepen moeten worden. Giet vooral ook de sappen onderuit het bakblik mee in de blender.

Voor deze maaltijd mengden we de saus met 350 gram gare kikkererwten en 2 kleine aubergines in stukken, die meegegaard waren in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten