29 augustus 2014

Rocky roads


Eindelijk is het me een keer gelukt om Mickey de Buurkat in actie op de foto te krijgen. Meteen ook de reden waarom de Rocky Road niet netjes met een hoek naar de camera staat (zie de foto hieronder). Als ik de moeite had genomen om het bordje nog te draaien, was Mickey waarschijnlijk al tot de aanval over gegaan. Het was werkelijk secondenwerk. Maar - het is gelukt.

Rocky Roads zijn mythische dingen. Ze schijnen ook bij de Starbucks te liggen. Sommige vriendinnen kopen ze soms voor zichzelf en kunnen er geen woorden voor vinden. Andere blijven maar hopen dat hun kinderen ze nooit zullen ontdekken. Hier zijn de jongens helemaal verzot op Rocky Roads. In wat langere vakanties krijg ik altijd het verzoek of ze ze zelf mogen maken. Tuurlijk mag dat. Vrijdagochtend was het zover.


Minimarshmallows haal je bij de Jumbo. Verder de bakwinkel. Of de grote blauwe supermarkt ze heeft zou ik niet weten. Andere ingrediënten zijn biscuitjes, wat schenkstroop, roomboter en pure chocola. Veel pure chocolade. Heel veel pure chocolade. Rocky Roads staan dan ook niet wekelijks op het menu hier. Het blijft echt beperkt tot de vakantie.


In een pan met dikke bodem verhit je boter, chocola en stroop. Volgens het recept moet er Golden Syrup in, maar als het zo uitkomt voldoet schenkstroop ook prima. Ondertussen weeg je de marshmallows af en sla je de koekjes aan gruis in een grote plastic zak.


Gebakken wordt er niets. Het geheel wordt alleen maar gemengd. Meng eerst de koekjesbrokken met de marshmallows, dan worden je Rocky Roads straks mooi gelijkmatig.


Daarna wordt het geheel goed aangedrukt in een vorm. Vierkant of rechthoekig werkt het handigst, ongeveer 600 cm2. Ja, hoofdrekenen gaat door op vakantie! Dat is een vorm van 24x24 of 20x30 cm.
Met het achtergehouden chocolademengsel wordt de boel strak afgewerkt, en daarna stijft het geheel minimaal twee uur, of overnacht, op in de koelkast. 


Tot slot kun je de Rocky Roads bestrooien met wat poedersuiker en in stukjes snijden.Het recept van is afkomstig van Nigella Lawson. Zij snijdt 24 stukken van deze hoeveelheid. Wij snijden er 32, en dan vind ik ze nog aan de grote kant.


En dan ben je klaar om op pad te gaan! Jongste had vandaag een supergezellige speelafspraak met N en A. Dus we stopten zes stukken in een bakje en stapten op de fiets. Om half zes werden de moeder van N en ik bij het afhalen meewarig begroet. Nu al?


Nog twee dagen, drie nachtjes slapen, en dan begint school weer. Volgens mij zijn ze er klaar voor!

Rocky Roads
(vrijwel ongewijzigd overgenomen uit Nigella express)

Ingrediënten
125 gram boter
300 gram pure chocolade
3 eetlepels schenkstroop
200 gram biscuitjes
100 gram minimarshmallows

Bereiding
1. Verwarm in een pan met dikke bodem de boter met de chocolade en de stroop. Let op dat het niet te hard gaat. Zet als de boter gesmolten is de pan uit en laat het even staan. Zo voorkom je dat de chocolade te heet wordt. Ondertussen kun je de vorm bekleden met huishoudfolie
2. Sla de biscuitjes kapot in een plastic zak. Er mogen grote en kleine stukken in zitten, gruis is ook niet erg. Meng de marshmallows in een kom erdoor. Roer in de pan tot het chocolade-botermengsel goed egaal is. Giet dan 3/4 van het chocolade-botermengsel in de kom en meng het geheel goed door.
3. Vul de vorm met het koekmengsel en druk stevig aan Giet de rest van het chocolade-botermengsel erover heen en smeer het mooi glad. Laat de vorm minimaal twee uur of onvernacht opstijven.
4. Licht de stijf geworden plak uit de vorm. Bestuif met poedersuiker en snijd in stukken naar wens. Op hete dagen in de koelkast bewaren.

Opmerking
Er zijn veel varianten. Je kunt andere koekjes gebruiken, of de koekjes weglaten en juist noten of zuidvruchten toe voegen, afwerken door met extra vulling te bestrooien, een deel van de chocolade door melkchocolade vervangen, afwerken met cacaopoeder, wat gedroogde cocos of cocoschips gebruiken. Of je kunt losse hoopjes op bakpapier zetten en niet snijden.

5 opmerkingen:

 1. ohh... over verslavingen gesproken. Sinds een trip door Australië jaren geleden is de Rocky Road ook hier in huis een graag geziene gast. Je kunt er zoveel mee variëren. Heb op mijn blog geloof ik maar iets van 5 recepten opgenomen hiervoor haha, je kunt er ook zoveel mee variëren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja erg he.
  Wat vind jij, moet ik nog uitleggen hoe je mini-marshmallows knipt als je ze niet in de winkel kan vinden? Of voed ik dan verslavingen?
  Het is al ellendig genoeg dat kinderen ze zo makkelijk zelf kunnen maken en dat ze niet kunnen mislukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tot nu toe heb ik het nog nooit gemaakt, omdat ik weet dat als ik het eenmaal maak het veel te vaak ga maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mirne, ik heb het voor je nagerekend. 117 kCal per stuk. Al met al is het er voor mij niet makkelijker op geworden om op gewicht te blijven sinds ik blog. Dat ik over het algemeen kleine stukjes snijd en alleen op vaste tijden dit soort lekkernijen nuttig is de enige reden dat ik nog in mijn kleding pas. Dus ik snap waar je naar toe wilt. :-)

  BeantwoordenVerwijderen