Een bananenbrood of -cake is superhandig om in je repertoire te hebben. Laatst was ik bij vrienden die mijn raad opgevolgd hadden om overrijpe banaan in stukken in te vriezen als je hem niet op krijgt... je raadt het al. Nu hadden ze een vriezer vol bananenstukken. Voor in smoothies. Ooit. Niet zo handig! En toch, voor je het weet, kijk je hier weer tegen aan.
Dus wat doe je dan, met een smoothieverbod? Je gaat bakken. Dit recept is een combinatie van een aantal recepten. De meeste inspiratie haalde ik weg bij het jacked-up banana bread van smitten kitchen.
Zij had weer een ander recept getweaked door er bruine suiker aan toe te voegen. Ik moest het doen met wat er in de kast stond, daardoor gebruikte ik zelfs drie soorten. Ik zou zeker een deel bruine suiker of rietsuiker gebruiken, dat past erg goed in de smaak met het zoet van de banaan en smaak van de specerijen.
Wij vijzelden vers wat bij elkaar, dat proef je toch altijd weer enorm terug in gebak, als de specerijen zo vers zijn. Soms bewaar ik het een paar weken als ik wat meer voorraad maak. Dan heb ik bijvoorbeeld een mengsel van speculaaskruiden zonder de kaneel erbij, en dan neem ik per recept zoveel kaneel als daar in hoort. Het mengsel zonder kaneel is wat scherper namelijk. Bovendien is kaneel heel lastig te vijzelen, dat moet je eigenlijk raspen of malen.
Verder gebruikte ik een deel volkorenmeel. Dat gaat prima. De structuur blijft goed en de suiker jaagt net wat minder hard door je bloed dan. Eigenlijk is het beslag/deeg hetzelfde als voor muffins. Meng dus alle droge en alle natte bestanddelen in twee komen en roer dan heel kort tot de klonten breken.
Ik had weer mijn trouwe assistent met de kleine handen. Dat ging prima. Op de foto hierboven zien jullie dat ik er ook nog een appel bij heb gedaan. Ik had namelijk eigenlijk voor deze hoeveelheid 3 of 4 bananen nodig gehad, en die waren er niet. Bovendien is dit het seizoen van de zielige appels; er ligt er dus altijd wel eentje klaar. Ik rasp hem gewassen, ongeschild. Dat geeft een leuke structuur.
Liefhebbers kunnen aan banana bread nog van alles toevoegen. Nigel Slater gebruikt bijvoorbeeld een combinatie van noten en chocoladestukjes. Je kunt ook denken aan rozijnen of ???. Maar voor nu vond ik het prima zo. Het hoefden niet van die bakstenen te worden die je in een koffiewinkel bij je Americano kunt bestellen. Gewoon een simpel keekje voor bij de koffie of mee naar school. Niets geks of overdadigs.
In een brownievorm van 20x30 cm lijkt het een dunne laag, maar dat komt helemaal goed tijdens het bakken. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een cakevorm. Ik zou een simpele vorm gebruiken want dit soort bakpoederdeeg met fruit komt niet heel makkelijk los.
Bananencake
Ingrediënten
3-4 erg rijpe bananen of zielige appels
1 el vanille-extract
75gram gesmolten boter (beetje afgekoeld)
een groot ei, of een ei en een paar eetlepels melk
120 gram suiker (mengsel bruin, wit of rietsuiker)
190 gram bloem
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda (te vervangen door bakpoeder)
1 snufje zout
1 tl kaneel
1/4 theelepel gevijzelde kruidnagel
1/4 theelepel geraspte nootmuskaat
Bereiding
1. Warm de oven voor op 175 graden en vet naar keuze een cakevorm of een brownievorm in. Prak de banaan in een kom. Roer vanille-extract en ei (en zonodig melk) erdoorheen.
2. Weeg alle droge ingrediënten af en meng ze in een tweede kom.
3. Combineer alle ingrediënten met elkaar. Als je ook appel gebruikt, rasp die dan nu met schil en al bij het mengsel (vanwege het verkleuren doe ik dat niet eerder).
4. Zet de gevulde vorm in de oven en bak ongeveer 30 minuten voor een platte cake, 40-50 minuten in een cakevorm tot een mes er droog uit komt. Laat even rusten en keer dan op een taartrooster.
Oooh er zijn zoveel lekkere versies voor bananenbrood. Ik denk niet dat ik er ooit moe van zal worden. Leuk idee ook om in een brownievorm te doen.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Suus
Ja he. Zeker met noten wil ik het nog eens bakken. Heb jij weleens chocolade (of cocoa nibs) gedaan? Het lijkt me een beetje te veel.
BeantwoordenVerwijderenDie platte vorm is trouwens ook omdat je dan leuke stukjes kunt snijden. Blokjes zijn soms handiger dan plakken.