30 mei 2014

Huzarensalade


Zelfgemaakte huzarensalade zou eigenlijk een andere naam moeten hebben. Wat je in de winkel krijgt lijkt er niet op. In onze familie is dat goed geregeld want deze salade heet bij ons Italienischer Salat. Ieder jaar met Silvester komt hij op tafel. Ook mijn man kan inmiddels geen Oud en Nieuw meer vieren zonder deze Salat. Toen ik een paar jaar geleden opperde om 'eens wat anders te doen' was hoon mijn deel. En afkeer.


Deze foto's stammen dus al uit december, maar ik wachtte tot het seizoen ernaar zou zijn. In de winter was dit een salade waarin de restjes van groot gebraad verdween, en waarin vooral lang houdbare ingrediënten werden gebruikt. In de zomer is het een gerecht dat heerlijk is om even te laten te trekken en dan mee te nemen op een picknick of te serveren bij een bbq.


De aardappel speelt een glorieuze hoofdrol in dit recept. Koop een goede vastkokende aardappel, zoals Doré of Roseval. Verder gaan er appels en uien in, augurken, en vleeswaar.


Voor de liefhebbers (en voor mij essentieel) dan nog zure haring.


Aangemaakt wordt de salade van oudsher met mayonaise. Je kunt deze verdunnen met een gelijk deel yoghurt. Eventueel kun je wat extra mosterd toevoegen. Verder goed op smaak brengen met zout en peper.

Na het aanmaken moet de salade zeker een paar uur staan, liefst echt een halve dag. Vergeet niet om voor het serveren nogmaals op zout en peper te proeven. Nazouten is vaak nodig.


En dan heb je dus een basissalade die heel goed bij een buffet of een barbecue past. Het zijn milde smaken die met veel gecombineerd kunnen worden. Je kunt nog garneren met plakjes ei, augurk, komkommer, verse kruiden, noem maar op. De grootste verrassing voor mijn gasten blijft toch altijd weer dat dit huzarensalade is. En, het is eerder gezegd, hoe ontzettend anders het smaakt als je het op deze (simpele) manier zelf maakt.

Italienischer Salat

Ingrediënten
750 gram gare gepelde aardappels (in de schil gekookt)
1-2 appels
wat citroensap
1 ui, fijngesnipperd
150 gram gaar vlees (karbonade, rollade of een ander stuk)
100 gram salami
evt. 100 gram boterhammenworst
150 gram augurken
1 of 2 zure haringen
100-200 ml mayonaise en/of yoghurt naar smaak

Bereiding
Snijd alles klein, echt grof is de salade minder lekker. Vooral augurk, salami en ui moeten wat fijner zijn dan de rest omdat ze intensiever smaken. Voorkom verkleuring van de appelblokjes door  ze meteen te husselen met wat citroensap. Meng dan alles, maak aan met de mayonaise en/of yoghurt, en breng op smaak. Laat een paar uur staan en proef nogmaals of er genoeg zout en peper in zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten