17 mei 2014

Mini-fougasse: broodjes met gaatjes


Een snelle weg naar lekker brood; dat zijn deze fougasses. Het deeg rijst een uur, de tweede rijs kan in de tijd dat de oven voorwarmt. Het deeg is normaal gistdeeg, met ruim water en wat olijfolie. Het geheim van de snelheid zit hem dan ook niet in de ingrediënten, maar in de vorm.


Waarschijnlijk is deze vorm al zo oud als het broodbakken zelf. Als je een platbrood insnijdt en de repen uit elkaar trekt gaart het optimaal. Doordat het één geheel is trek je het brood makkelijk weer uit de hitte (of dat nou een oven, as of platte plaat is). Tegenwoordig is het handig om een bankpasje te gebruiken voor de inkepingen, dat ging vroeger anders natuurlijk.


Je snijdt het deeg in stukken en maakt dan inkepingen. Voordat het brood de oven in gaat is het goed om ze nog een keer fiks uit te rekken, anders rijzen je gaten weer dicht in de oven. Op de foto hieronder zie je eerst het blik met gevormde broodjes en daaronder de broodjes met 'uitgetrokken' gaten voordat ze de oven in gaan.


Ze worden gebakken in een flink warme oven gedurende ongeveer 20 minuten. Ik zou voor deze broodjes iedere combinatie van witte en volkoren meelsoorten gebruiken. Zorg wel voor voldoende gluten of glutenvervangende mix. Bedenk verder dat 100% volkoren nooit een erg luchtig brood oplevert. En dat is wel het lekkerste bij dit soort broodjes.


En hoe worden ze dan gegeten? In dit geval met salades, kaas en olijfolie met za'atar. Een afsluitend etentje van een groep mensen die ik inmiddels twee jaar ken. Het was heel erg gezellig, en het brood paste prima bij de rest. Voor de geestelijke voeding kan ik vanaf hier de disgenoten, en toch vooral A bedanken. A, dankjewel!

Kleine fougasses
voor tien broodjes van 85 gram elk

Ingrediënten
500 gram bloem of meel of een mengsel
6 gram gedroogde gist
320 gram handwarm water
30 gram olijfolie (3-4 eetlepels)
1 theelepel (8 gram) zout
wat polenta of grove semolina (of gewoon bloem) voor het vormen

Bereiding
1. Kneed een soepel, nattig deeg van alle ingrediënten. Het is nogal plakkerig in het begin. Als je het met de hand kneedt, trek het dan omhoog en vouw weer dubbel als gewoon kneden nog niet lukt. Laat het deeg een uur rusten.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden of nog iets meer. Gebruik polenta of semolina (harde tarwegries) voor het hanteren van het deeg. Stroo wat semolina op het aanrecht en breng voorzichtig het deeg over. Sla niet de lucht eruit maar duw het langzaam plat, tot een dikte van 2 cm ongeveer. Snijd het dan in stukken en snijd de stukken in met een mes of bankpasje. Trek de gaten wat open en leg de broodjes op een blik. Bij mij waren het twee blikken. Laat ze minimaal 20 minuten rijzen.
3. Als de oven op temperatuur is kun je er wat water inspuiten voor een betere vochtigheid. Trek de gaten nogmaals open en schuif het blik in de oven.  Ze rijzen nog erg in de oven! Laat de broodjes in ongeveer 20-25 minuten gaar bakken.

Opmerking
De tips over het vormen van deze broodjes haalde ik uit het boek "Deeg" van Richard Bertinet. Een enorme aanrader!
Ik haalde tien broodjes van 85 gram uit deze mix.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten