11 mei 2014

Chocolademadeleines met amandelen en koffie


Schandalige madeleines. Zo moeten deze cakejes heten volgens de vriendinnen voor wie ik ze vandaag gebakken had. Ze zijn even overdadig als zalig. Nou is de aanduiding 'madeleines' ook maar amper van toepassing omdat ze daar eigenlijk een beetje te rijk voor zijn. Maar vooruit. Hier het recept voor schandalig zalige madeleines.

170 gram roomboter

Het begon ooit, anderhalf jaar geleden met een recept van Orangette uit 2006. Ik was het gaan bakken en moest constateren dat ik het recept niet goed gelezen had van te voren. Het was namelijk veel rijker en vetter dan wat ik meestal bak. Het leek of de hoeveelheden bloem en suiker omgedraaid waren, en er zat zoveel boter in dat ik eerder aan een typefout dacht. Maar goed. Eenmaal begonnen toch maar afgemaakt, en het resultaat was hemels.


Toen ik dan ook een toetje mee mocht nemen voor een gezellig avondeten was de keuze snel gemaakt. Helemaal achterin mijn receptenverzameling vond ik het bewuste recept weer terug. Het deeg is erg simpel, al moet je wel een foodprocessor hebben om de amandelen echt goed fijn te malen. Ze gaan samen met het fijngemalen koffiepoeder en de bloem de foodprocessor in om helemaal tot poeder gemalen te worden.


Verder is het een kwestie van smelten, losroeren, afwegen en combineren. Moeilijker wordt het niet. In tegenstelling tot klassieke madeleines wordt er geen lucht in de eieren geklopt, dus dat scheelt weer een machine. Het deeg hoeft ook niet te rusten volgens het recept. Ik heb niet uitgeprobeerd of ze met rusttijd een beter 'buikje' krijgen. Voor mij zijn het immers mwahdeleines..


Het oorspronkelijke recept leverde 27 madeleines op, een beetje veel. Je kunt het ook verkleinen (met 2/3) naar 18 madeleines. Dat zijn twee bakvormen bij mij. De hoeveelheden zijn makkelijk te vergroten of te verkleinen omdat er veel ei in het recept zit. Je hoeft dus niet met halve eieren gaan lopen rekenen. (Per ei: 55 gram boter, 45 gram chocolade, 40 gram kristalsuiker, 15 gram bloem, 28 gram amandelen, 1/3 eetlepel espressokoffie, 1/3 theelepel vanilleextract, 1/3 eetlepel sterke drank).Nou ja, dan heb je het allemaal gesmolten, geroerd, gemalen - wat krijg je dan? Een droom. Een cakeje met een duidelijke hint van koffie, heel veel chocola, zacht van binnen, droog van buiten, met de crunch van de amandel en ja, met vooral onder de chocolade nog een heerlijke botersmaak. Echt even gaan zitten!

Chocolade-amandel-koffie-madeleines

Ingrediënten
170 gram boter
140 gram pure chocolade
120 gram fijne kristalsuiker
3 eieren
45 gram bloem
84 gram amandelen
1 eetlepel fijngemalen espressokoffie
1 theelepel vanilleextract
1 eetlepel rum, whiskey of cognac
evt. een snufje zout

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet twee madeleinevormen in. Smelt de boter in een kookpan. Zet de vlam uit zodra de boter vrijwel gesmolten is, en voeg de chocolade toe in stukken. Ga ondertussen aan de gang met de amandelen. Maal ze fijn in de foodprocessor met de koffie en de bloem.
2. Als de chocolade goed gesmolten is, kun je het boterchocolademengsel goed glad roeren. Voeg de suiker en naar wens zout toe. Laat het een beetje afkoelen, zo nodig in de gootsteen in een laagje water. Roer dan een voor een de eieren, de rum en het vanilleextract erdoor en sluit af met het bloem-koffie-amandelmengsel.
3. Vul de vormpjes met een ruime eetlepel per stuk. Als je de vorm te karig vult verbranden de randjes snel, te vol, en ze lopen over. Bak de madeleines af gedurende 14-17 minuten. Mocht je deeg overhebben, bak dan nog een tweede ronde. Ik haal 27 madeleines uit deze portie deeg, en in mijn vormen passen er negen per keer.

Opmerking - behalve het verkleinen van de hoeveelheden kan je ook nog kiezen voor invriezen. Leg ze los naast elkaar in een plastic bak. Eenmaal hard bevroren kunnen ze in een zak worden overgedaan. Ontdooien is vrijwel niet nodig omdat ze erg weinig water bevatten.

2 opmerkingen:

  1. dag Sophie. Waar heb jij die vormpjes vandaan? Zijn het siliconen? groetjes van annemarieke (het valt nog niet mee om te bewijzen dat ik geen robot ben!)

    BeantwoordenVerwijderen